Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 27
Sutra: 9° 9° 27
26. siječnja 2020.
Piše Tihana TOMIČIĆ

TIHANA TOMIČIĆ Izbori bez favorita

Foto Screenshot Nova TV
Foto Screenshot Nova TV
Autor:
Objavljeno: 7. prosinac 2019. u 15:09 2019-12-07T15:09:31+01:00

Ovoga tjedna dobili smo hrvatskih jedanaest - toliko se kandidata bori za mjesto na Pantovčaku. To nije najveći broj dosad, prije deset godina bilo ih je više, prije pet godina manje, a u povijesti predsjedničkih izbora bilo je već najrazličitijih imena, od kojih smo neka poput Branka Mikšića ili Damira Kajina već gotovo zaboravili, a za neke, poput Nadana Vidoševića, institucije su odradile svoj posao.

Ono što je karakteristika ovih izbora, jest da na njima - nema favorita. Iako ankete daju prednost aktualnoj predsjednici i kandidatkinji HDZ-a, na izborima bi mogla odlučivati jedna riječ, jedan gaf, jedna gesta. Izbori će biti visoko personalizirani, a kandidati su redom skloni improvizaciji, stoga bi na izborima moglo biti i iznenađenja, pogotovo zna li se da je na desnici, uz Kolindu Grabar-Kitarović, još jedan snažan kandidat, Miroslav Škoro, a ni kandidatura Ante Đapića koji je vjerojatno trojanski konj HDZ-a, neće u prvom krugu pomoći HDZ-u, već odmoći, jer će ipak pridonijeti i raspršivanju glasova tog dijela biračkog tijela.

Iako je Zoran Milanović jedini jaki kandidat ljevice, činjenica je da bi se i on mogao naći u problemu, i da su negativna iznenađenja i za njega moguća jer je među 11 kandidata praktički čak sedam onih koji upravo njemu mogu ukrasti dio glasova. Za isti bazen s njim se bore i Dalija Orešković, i dobrim dijelom Mislav Kolakušić, i osebujni Ivan Pernar, i socijalistica Katarina Peović, i centrist iz HSLS-a Dejan Kovač, a u konačnici i nepoznati Nedjeljko Babić.

No, opasnost mu može biti i Dario Juričan, alias Milan Bandić, čija se montipajtonovska politika pod egidom »korupcija svima, ne samo njima«, sada već toliko zakotrljala, a pogotovo u Zagrebu gdje se on konstantno bavi gradonačelnikom Milanom Bandićem, da je postalo sasvim ozbiljno pitanje u kojoj mjeri on može pomrsiti račune SDP-ovom kandidatu, kojem ti birači prirodno inkliniraju.

Ako bi svaki od ovih kandidata s ljevice i lijevog centra ili centra dobio samo jedan posto, Milanović bi ostao bez sedam posto glasova, a Juričan bi u Zagrebu mogao dobiti i znatno veći postotak jer je do apsurda doveo politiku, i ima cijelu sljedbu nihilista koji će ga podržati.

U tom smislu, bit će na ovim izborima najvažnije kako će glasati Zagreb. I prošli put slab odaziv i pad broja glasova u Zagrebu za SDP-ovog tadašnjeg kandidata Ivu Josipovića presudio je pobjedi Kolinde Grabar-Kitarović, što je u kombinaciji s BiH-dijasporom koja je imala pravo glasati do ponoći, bilo ključno za njegov poraz. Ovoga puta, uz Milanovića, puno je drugih zagrebačkih kandidata, odnosno onih koji bi mogli dobiti glasove urbane i građanske strukture građana. Primjerice, ekipa iz grupacije »Zagreb je naš« neformalno podržava kandidatkinju Radničke fronte Katarinu Peović, a ne SDP-ovog kandidata.

Fenomen koji se također događa na ovim izborima jest, prvi put, i raspršivanje protestnih glasova. Bivši glasači Živog zida, koji se faktički raspao, sada imaju cijeli niz kandidata - Kolakušića, Pernara, Juričana, Katarinu Peović. To su na ovim izborima sve antisistemski kandidati, ili zagovaraju drugo, novo društveno uređenje. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ti glasovi podijeliti, nakon što je Mislav Kolakušić rekao da se kandidira samo dok ne osvoji onu funkciju koja podrazumijeva plaću od 70.000 kuna, a kad to ostvari, drugo ga više ne zanima. I bivši populisti time su postali elite, i birači će to sigurno kazniti, bez obzira što Kolakušić po anketama još raste.

Na koncu, fenomen Škoro - estradizacija politike na najjače, i to uz back up crne boje u »backstageu«. Kandidat s dosad najkonkretnijim programom već se, međutim, ispuhao. Javnost je svjesna da teško može mijenjati stvari u rikverc, i biti novi Franjo Tuđman, te ako uskoro ne izađe s nekim novim programskim postavkama, kao dopunom postojećeg programa, do kraja kampanje bit će ono što i jest, samo pjevač.

No, nezadovoljstvo velikim strankama i glad za novim licima mogli bi ipak od ovih izbora učiniti najzanimljivije izbore dosad.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu