Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

Komentar Koliko košta Thompsonova ljubav? I tko bi ju trebao platiti...

Foto Arhiva NL
Foto Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 31. srpanj 2019. u 15:54 2019-07-31T15:54:00+02:00

Samo neka Thompson zapjeva, neka se ukaže Kolinda na Rivi (betoniranoj), i neka HDZ pobijedi! Što drugo Hrvatskoj treba? Sve će to narod platiti.

Nastup Marka Perkovića Thompsona u Splitu u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti koštat će 400.000 kuna. Bez PDV-a. Platit će ga, popola, Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija. Očekuje se da će on poslužiti kao mjesto s kojeg će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najaviti svoju novu kandidaturu.

No, koncert neće biti plaćen iz proračuna HDZ-a. Niti će pjevač pjevati besplatno, barem kako informacije danas kažu. Enormni trošak platit će građani Splita, čak i oni koji glasaju za Milanovića ili Škoru. Ili koji na izbore uopće ne planiraju izaći.

Kakva je ovo država? Porezni obveznici plaćaju jedan pjevački nastup tolikim novcem. Ovo je doista upgrade one »kruha i igara«. Jest da volimo zabavu, ali više od 50.000 eura? Bez PDV-a. Za jedan nastup? Iz javnog proračuna?

Bilo bi zgodno vidjeti kako bi javnost reagirala kad bi recimo Obersnel svoje frendove iz Leta 3 platio toliko, ili možda Čehok Mirka Švendu zvanog Žiga, a Miletić Alena Vitasovića. Ili, uostalom, Bandić Anu Rucner.

U informacijama koje se iz Thompsonovog tima neslužbeno puštaju u eter - kao da se Elvis osobno digao iz groba, pa se radi o osmom svjetskom čudu - pripreme su već započele i Koordinacija braniteljskih udruga Grada Splita je zadovoljna kako pripreme teku. Nije populistički pitati koliko proteza za branitelje ili lijekova za one s PTSP-jem se moglo kupiti za te novce, bez PDV-a? Ali, evo, samo neka Thompson zapjeva, neka se ukaže Kolinda na Rivi (betoniranoj), i neka HDZ pobijedi! Što drugo Hrvatskoj treba? Sve će to narod platiti. Iz svog poreza na dohodak, i ostalih prihoda lokalne samouprave.

U redu, stvar se može okrenuti i naglavačke: bolje da Thompson pjeva za 400.000 kuna nego da ne pjeva za 500.000, kao onda kad je plaćen da ne nastupi za druge stranačke etikete osim zna se koje. Moglo je to proći i gore, mogao ga je Grad Split platiti 400.000 samo da ne zapjeva za Škoru. Ili Zokija. Kako građanima objasniti da si mu dao toliku apanažu, a njega nema? Ovako će se barem na Rivi Oluja slaviti kako bog zapovijeda. Neće nama nitko govoriti kako ćemo mi slaviti Oluju! Ne dovodi se u pitanje volja Koordinacije braniteljskih udruga Grada Splita. To je tako i gotovo.

A nejaka splitska oporba, ona tri »bidna« SDP-ovca, par mostovaca i dva-tri iz Pametnoga trebali bi sada zatražiti hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj će se raspraviti s koje osnove gradonačelnik Splita može potpisati i pravdati ovakvu odluku. Službeno obilježavanje obljetnice Oluje u Splitu je ustanovljeno prošle godine, i to na dan uoči ovog državnog praznika. Financira se iz gradskog proračuna, gdje je za ‘obilježavanje obljetnica i važnih datuma’ predviđen iznos od ukupno milijun i pol kuna godišnje. No, spomenuti iznos malo je veći od godišnjeg budžeta za »obljetnice i važne datume«. Iz kojih izvora će ga Opara platiti, hoće li rebalansirati proračun radi Thompsona? Kada će javnost dobiti uvid u stavku iz koje se misli platiti ta enormna cifra?

Pitanje je međutim ima li splitska oporba dovoljno ruku da potakne sazivanje jedne takve rasprave u Gradskom vijeću, a jednako je upitno ima li i hrabrosti za takvo što, ili će oporbeni vijećnici završiti u moru jednako kao što su nedavno završili srpski sportaši čiji se dresovi Splićanima baš i nisu svidjeli. Smije li se u Splitu jasno i glasno reći: ne Thompsonu. To jest, barem: ne skupom Thompsonu, ili zbog toga mogu letjeti glave? Uopće ne treba ovdje trošiti riječi o tome da bi Thompson, da je takav domoljub i ljubitelj Oluje kao što se izdaje, trebao baš na taj dan pjevati besplatno.

No, i za Kolindu Grabar-Kitarović bilo bi pametno da ga lijepo zamoli da ovaj nastup odradi bez opterećivanja javnog gradskog proračuna. Bit će u kampanji prilike da se sve odradi i naplati. Ali plaćati taj domoljubno-predizborni kič tako skupo iz džepova građana, to stvarno nije pristojno.

Domoljublje bi trebalo vrijediti najviše, ali biti bez naplate.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu