Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
9. prosinca 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Je li nam Plenković lagao?

Andrej Plenković / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Andrej Plenković / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 2. svibanj 2017. u 14:25 2017-05-02T14:25:48+02:00

Ako bi se odlučio na odugovlačenje do početka lipnja i drugog kruga lokalnih izbora, pokazao bi se potpuno neodgovornim. I to bi uostalom bila njegova politička smrt. Jer ako se pokaže da je smjenom mostovaca samo blefirao, ili drugim riječima da nam je svima u brk lagao, tada bi se i politički pokopao. U politici, kao i u životu, postoji samo jedna bitna stvar – to je povjerenje, a ako se pokaže da nam je premijer svima lagao, pa i sebi, tada je njegova politička karijera gotova

Divota nepodnošljive lakoće kojom je premijer Andrej Plenković smijenio tri Mostova ministra, sada se već istopila. Izgledalo je kao da Plenković barata novom parlamentarnom većinom, no sada uoči rasprave o opozivu ministra financija, znamo samo jedno – da premijer u ovom trenutku nema većinu od 76 ruku.

Jer da ima, odmah bi predložio i četiri nova ministra u resorima koje je držao Most. Umjesto toga, Plenković se batrga sa HSS-om i ostalom, kako je nekad govorio pokojni Vladimir Bebić, »sitnom boranijom« u nastojanju da popabirči 15 ruku koje je izgubio odlaskom Mosta.

Koliko god je zvučio uvjerljivo prije četiri-pet dana, toliko sada zvuči nemušto i nevjerodostojno. Što Plenković sada može učiniti? Nekoliko stvari: otezati do završetka lokalnih izbora, kupovati milom ili silom mandate i zastupnike, udarati po Mostu i Boži Petrovu, ili najjednostavnije moguće, dokazati da ima tu toliko nasušno potrebnu većinu od 76 ruku.

Ako bi se odlučio na odugovlačenje do početka lipnja i drugog kruga lokalnih izbora, pokazao bi se potpuno neodgovornim. I to bi uostalom bila njegova politička smrt. Jer ako se pokaže da je smjenom mostovaca samo blefirao, ili drugim riječima da nam je svima u brk lagao, tada bi se i politički pokopao. U politici, kao i u životu, postoji samo jedna bitna stvar – to je povjerenje, a ako se pokaže da nam je premijer svima lagao, pa i sebi, tada je njegova politička karijera gotova.

Zato Plenković može učiniti samo jedno – odmah dokazati da posjeduje novu većinu, ili odmah raspisati nove parlamentarne izbore, možda baš za 4. lipnja, kad se bude održavao i drugi krug lokalnih izbora.

Postoje još neke varijante na koje može zaigrati, ali one su za sve sudionike takve akcije zapravo vrlo rizične, i za svakog od njih mogu završiti (politički) smrtnim ishodom. Naime, opcija je manjinska vlada s HNS-om i IDS-om, na način da oni u Saboru podrže Plenkovića s obrazloženjem da plediraju na stabilnost vlasti i da štede novac poreznih obveznika spašavajući nas od novih izbora, da pritom ministri ostanu isključivo HDZ-ovi uz eventualno kojeg manjinca, a da HNS i IDS ostanu izvan vlade, ali zauzvrat dobiju ono što ih najviše zanima. U prijevodu, IDS dobije Hrvatsku turističku zajednicu i tijela za raspolaganje EU fondovima, a HNS pokoje javno poduzeće u sektoru energetike ili slično. U tom slučaju Plenković bi to rješenje pravdao kao privremeno i najavio nove izbore najesen, ali ako bi se stvar uspješno uhodala, uvijek se može kupiti još koji mjesec ili čak godina do novih izbora za Sabor.

No, to je doista rizičan posao i za HNS i za IDS, i ako im je do vlastite političke budućnosti, bolje da se u taj đavolji ortački ugovor ne upuštaju.

Uostalom, većina građana u svim anketama želi nove izbore u ovoj situaciji, a Plenković na novim izborima može biti pobjednik samo pod jednim i jedinim uvjetom: da ih raspiše odmah.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.