Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 2n
Sutra: 2° 2° 2n
12. prosinca 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna I ruski rulet je bolji od Mosta

Foto  Patrik Macek/PIXSELL
Foto Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 29. travanj 2017. u 14:06 2017-04-29T14:06:35+02:00

Realno govoreći, svaka vlada bi donijela lex Agrokor, bila lijeva ili desna, jer je riječ o tome da država mora zaštititi tako veliki sustav i tako velik broj zaposlenih, a Marić pritom nije ključno pitanje, on je samo kotačić u mehanizmu. Da ga je smijenio, Plenković bi morao rušiti i lex Agrokor, a on je sad za njega biti ili ne biti. Realno, većina premijera reagirala bi kao Plenković sada, vjerojatno i Milanović, kao i Bernardić ili Vrdoljak

Nakon prvog dojma da je Andrej Plenković krenuo u rušenje Mosta i ovaj rat do istrebljenja promišljeno i iskalkulirano, sve je više onih koji misle da je zaigrao u afektu na sve ili ništa, i da s velikim rizikom sada igra ruski rulet.

Velika je šansa da mu sve propadne i da se pridruži slikovitom Tihomiru Oreškoviću te da ga »građevine« prekriže, no ako bi uspio u dva temeljna cilja za koje se čini da ih ima, a to je konačni obračun s ekstremnom desnicom u vlastitim redovima, te s Mostom kao skupinom gramzivih političkih amatera, tada bi mogao postati i heroj ulice i heroj ove situacije.

Odlučnost kojom je smijenio ne samo vlastitog Ževrnju u dalmatinskoj bazi HDZ-a, već i tri ministra Mosta, a potom i redom njihovih desetak državnih tajnika jučer, pokazuje da u njemu možda leži neka dosad neprepoznata politička snaga, kojom HDZ može očistiti i reformirati ga u stranku normalnog građanskog desnog centra. A potezi prema Mostu pokazuju pak i »revolveraški« karakter premijera za kojeg smo mislili da je mlak i anemičan.

Naravno da je rješenje cijele ove krize trebalo biti micanje ministra Zdravka Marića, da je to učinjeno krize vlasti ne bi ni bilo, ali opasnost koju za društvo nosi Most, kao grupa kvazirevolucionara, tobožnjeg glasa naroda, a zapravo opasnih uhljeba i opozicije vlastitoj vladi, veća je od nastavka boravka Marića u Banskim dvorima.

On je, moralno, sigurno u sukobu interesa, kao i Martina Dalić i još neki Plenkovićevi ljudi, ali ministar policije koji odbija napustiti radno mjesto nakon što je smijenjen, i još pritom poziva narod na ulice ili na preuzimanje stvari u svoje ruke, puno je  opasniji od jednog tehnomenadžera.

Realno govoreći, svaka vlada bi donijela lex Agrokor, bila lijeva ili desna, jer je riječ o tome da država mora zaštititi tako veliki sustav i tako velik broj zaposlenih, a Marić pritom nije ključno pitanje, on je samo kotačić u mehanizmu. Da ga je smijenio, Plenković bi morao rušiti i lex Agrokor, a on je sad za njega biti ili ne biti. Realno, većina premijera reagirala bi kao Plenković sada, vjerojatno i Milanović, kao i Bernardić ili Vrdoljak.

S druge strane, Most koji se postavlja kao neki Robin Hood,  a pritom je već dvaput glavni koalicijski partner »te i takve« HDZ-ovske interesno-kapitalističke vlade pod kontrolom Gazde i gazdi, potpuno je nevjerodostojan. Ako je HDZ to za što ga Vlaho Orepić sada proziva, što onda radi u toj vladi već drugi put?! To više podsjeća na Grunfa nego na Robina Hooda.

Zato je u pravu oporbeni SDP kad traži nove izbore. Hrvatskoj treba »clean start«, jer ova mostovska politička kuhinja potpuno je potrošena.

Čak je i ruski rulet bolji od tog lažnog mačevanja za tobožnja prava običnog čovjeka, dok se istodobno ne daš deložirati iz ministarske fotelje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.