Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
30. ožujka 2020.
'Ladovina

Komentar LADISLAV TOMIČIĆ Ima neka tajna veza

Josip Đakić / Foto Boris Scitar/PIXSELL
Josip Đakić / Foto Boris Scitar/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 8. rujan 2019. u 8:24 2019-09-08T08:24:49+02:00

Predsjedniku HVIDRA-e Josipu Đakiću jako je bilo stalo do Tolušićeve pozicije, o čemu su govorile njegove reakcije nakon što se Plenković riješio Tolušićevih usluga

Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata opet bi krojila hrvatsku politiku. Nitko im za to na izborima nije dao mandat, nisu za to dobili niti mandat od svoga članstva, ali predsjedništvo ove udruge na čelu s HDZ-ovim saborskim zastupnikom Josipom Đakićem ne da se smesti tim sitnicama.

Oni traže da vladajući HDZ raskine koaliciju sa SDSS-om, strankom srpske manjine. Ako ih šef HDZ-a Andrej Plenković ne posluša, to će, kažu, utjecati na budući odnos HVIDRA-e prema Vladi.

Povod za ovu političku akciju HVIDRA je našla u oštrim izjavama Milorada Pupovca, koje je najistaknutiji politički predstavnik srpske manjine i najnapadaniji hrvatski političar od osamostaljenja Hrvatske naovamo dao nakon nacionalnom mržnjom motiviranog napada u Doljanima kod Knina.

Ovaj napad HVIDRA-e na Vladu, premijera pa i na samu vladajuću stranku, čija pozicija bi bez koalicije sa strankom srpske manjine bila bitno oslabljena, nije neočekivan. Pupovčeve izjave samo su povod političkog pritiska HVIDRA-e, baš kako su pucnji Gavrila Principa u nadvojvodu Ferdinanda u Sarajevu bili samo povod za Prvi svjetski rat.

Uzroci su dublji i prozaičniji i po svemu sudeći ih treba tražiti u smjeni ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića pri nedavnoj rekonstrukciji Vlade. Predsjedniku HVIDRA-e Josipu Đakiću iznimno je bilo stalo do Tolušićeve pozicije, o čemu su bez suvišnih riječi govorile njegove reakcije nakon što se Plenković riješio Tolušićevih usluga.

Novinski izvjestitelji tad su ih saželi u naslov: »Đakić podivljao zbog Tolušićeve smjene!«. A zašto je Đakiću toliko stalo do Tolušića? Možda zato što vjeruje da je ovaj ministar bio idealan, možda zato samo što je riječ o njegovom pulenu iz Virovitice, a možda ta privrženost ima i puno dublje i jače korijene. Možda u tom svjetlu nije zgorega prisjetiti se optužbi koje je na račun smijenjenog ministra poljoprivrede Tolušića u svibnju iznio Kruno Grlević.

Ovaj čovjek javno je ispričao što je navodno traženo od njegovog prijatelja, poduzetnika Claudea Jambrušića, koji je za svoj posao uzgoja krava tražio poticaje od Ministarstva poljoprivrede. Za poticaje je, tvrdio je Grlević, od poduzetnika traženo da plati »ulaznicu«.

- Đakić je poručio da mu trebaju dva milijuna da završi hotel u Pitomači. Claude je odbio platiti. Rekao je da mu ne želi dati niti lipe. Čak sam mu ja jednom prilikom rekao neka to plati da ne ispadnu još veći problemi. Drugi put je Đakić tražio da mu se plati barem milijun i pol, a treći put je po novac poslao bivšega dogradonačelnika Trogira, svog kuma Vinka Brkana, ispričao je javno Kruno Grlević, a njegova priča već par mjeseci kasnije je zaboravljena. Ustupila je mjesto drugim, sličnim pričama o hrvatskoj svakodnevici. Tad smo, usput rečeno, javno s ovog mjesta apelirali da nadležne institucije ispitaju porijeklo imovine Josipa Đakića i njegove obitelji te postavili pitanje koje danas ponavljamo: »Otkud Đakićevom sinu od dvadeset i nešto godina novac za hotel i skupi vozni park?«

Kako bilo, kakvi god bili razlozi Josipa Đakića i HVIDRA-e za ucjenu HDZ-a, sama činjenica da udruženje ratnih vojnih invalida ima ambiciju krojiti političku scenu nastavak je prakse koja hrvatskoj politici i hrvatskom društvu nije donijela ništa dobro.

Dok s jedne strane ucjenjuje aktere političke scene, s druge strane HVIDRA nastoji krojiti društvo po svojoj mjeri pa sebi uzima za pravo određivati kakvi i koji glazbenici imaju pravo nastupati na festivalima diljem Hrvatske.

Posljednji primjer je festival na zagrebačkom Bundeku, gdje su organizatori najavili nastup nekoliko srpskih izvođača, što je, jelte, prema HVIDRA-i nedopustivo. Druge braniteljske udruge pak zabranjivale bi promocije knjiga, što se upravo događa u Slatini s knjigom povjesničara Milana Radanovića o Slavoniji u Drugom svjetskom ratu, a treće su, jelte, uvijek spremne razapeti šator pred kakvim ministarstvom pa iznijeti plinske boce na prometnicu i prijetiti kaosom.

Politikantstvo braniteljskih udruga i HVIDRA-e ne odgovara nikome, osim odabranim članovima tih udruženja, a ceh na koncu plaća ama baš svaki građanin ove zemlje, bez obzira na njegove političke preferencije. Rezultat tih inicijativa društveni je kaos.

One pripomažu da se prije svakih izbora u Hrvatskoj inscenira predratno stanje pa se u te dane godine bavimo uglavnom mržnjom, dok pravi problemi ove zemlje, o kojima ovisi egzistencija, čekaju na začelju dnevnog reda. Međutim, sve više je građana ove zemlje koji su izgubili strpljenje za čekanje.

Spas od svega toga oni traže drugdje, u iznozemstvu, a onima što ostaju nikako ne ide u glavu da između umjetnog stvaranja kaosa i činjenice da sve manje prvašića upisuje prvi razred osnovne škole ima itekakve veze.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.