Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
11. prosinca 2019.
Pregled tjedna

Komentar ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Pada lišće, pada Vlada

Foto Patrik Maček / PIXSELL
Foto Patrik Maček / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 14. svibanj 2017. u 8:58 2017-05-14T08:58:49+02:00

Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić.

PONEDJELJAK Hasanbegovićeva sveta fotelja

Jedno je, mislim, jasno. Sve bi bilo pjesma da je fotelja ostala Hasanbegoviću i da su Bruni Esih dali neku paradnu pozornicu na kojoj bi svirala u svoje trublje. Ovako su oboje izabrali zaokret i Hasanbegović je primio pisamce da je izbačen iz HDZ-a.

Da stvari ne bi završile ovim malim raskolom da je bilo sinekura, vidi se po svemu. Dok je novi mandatar slagao svoj kabinet, Hasanbegović se ni njemu, a ni kamerama, nije skidao s očiju. Plenković govori o vladi, Hasanbegović mu proviruje iza ramena. Plenković daje neku izjavu, Hasanbegović uskače u kadar. Birajući suradnike, Plenković poziva razne osobe u centralu HDZ-a, Hasanbegović prvi ulazi na vrata da bi ispao faktor . No, ipak je odabrana Nina Obuljen. Praktički je nastavila njegovu politiku, ali to Hasanbegovića nije smirilo.

Slično i s Brunom Esih. U sabornici nisu progovarali, ali iz kuloara nisu prestajali emitirati uvrijeđenost jer njihovu navodnu važnost novi šef ne uzima u obzir. Preuzetna Esih stvarno je mislila da će ona biti HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, ali Plenković je lansirao Prgometa.

Napadno durenje svih je ovih mjeseci bila glavna politika Karamarkovog ministra. Te neće glasati, te neće doći na glasanje, te glasat će ako bude ovako ili onako. Na koncu je, za svoj odlazak, sastavio cijeli traktat optužbi protiv Plenkovića i pola Vlade. Odlazi jer su štitili Marića? A prethodno je i sam za njega digao ruku.

Foto Nenad Reberšak

Jednako kao i za Jandrokovića. Marića je podržala i Esih, ali se oko predsjednika Sabora predomislila kad ju je desnica na društvenim mrežama napala kao izdajicu bez obraza. Hasanbegović je na Predsjedništvu podržao izbacivanje Mostovih ministara da bi razlaz s Mostom odmah zatim proglasio neprihvatljivim. Odjednom se ustobočio protiv Pupovca i SDSS-a, koji su od početka u koaliciji s HDZ-om. Kad se sve zbroji, jedini pravi problem s Plenkovićevim »uskim i otuđenim krugom s kojim upravlja Hrvatskom«, za Hasanbegovića je bio taj što on - nije bio unutra.

UTORAK Vlada spinova i trgovine 

Andrej Plenković računa li ga računa. Treba proizvesti novu većinu, a nje nema pa nema. U utorak je preko novina pustio spin da je skuhao Beljakovu stranku. »Idemo s HSS-om«, rekao je Plenković na Predsjedništvu HDZ-a i odmah to pustio u medije.

»Osim s Beljakom, Plenković je već pojedinačno obavio razgovore i s preostala četiri zastupnika HSS-a«, objavljuju anonimno »izvori iz HDZ-a«.

Foto Davor Kovačević

Aha, misliš, ipak mu je pao u krilo HSS. Ali prebrzo. Jerbo na to izlazi Beljak i kaže, ne, ni govora, lažu, ostajemo u opoziciji pa sve da i propadnemo. Dakle ništa. Fake news.

No što dalje? Jer nema više Hasanbegovića i Esih, Glasnović možda ostaje jer su s njim istrgovali, ali osipa se Plenkoviću i ključni patrner, Klub zastupnika manjina. Furio Radin već je povukao podršku Vladi zbog izjave Milijana Brkića, glavom Plenkovićevog zamjenika u HDZ-u, koji se vratio svojoj staroj navadi da hrvatske Srbe i ostale manjine šalje negdje drugo ako su ovdje možebitno nečim nezadovoljni. U Hrvatskoj odlučuju Hrvati, zatefterio je Vaso obraćajući se Miloradu Pupovcu, a na to se, osim Radina, uvrijedio i Veljko Kajtazi, zastupnik Roma i nekih drugih manjina. Obojica traže jasnu ispriku pa će onda promisliti hoće li se vratiti. Ako moraju podržavati Vladu i biti kuš – jer, naime, nisu Hrvati – tada to neće ići.

Dakle, Plenković nije u sedlu, ali, opet, ima cijeli mjesec dana da uskoči. SDP, kakav jest da jest, zajedno s HSS-om i HSU-om piše materijale za prijevremene izbore. HNS i IDS kuju liberalnu izbornu koaliciju. Kako sada stvari stoje, premijeru ostaje trgovina jedan na jedan s još nekoliko »labavih« zastupnika koji više ne bi ušli u Sabor ni da im se zakune proročica Vanga. Nije isključeno da će uspjeti, ali dotrajat će roba već do jeseni. Pada lišće, pada Vlada.

SRIJEDA Znate li što je to HDS? 

Hitno treba mijenjati izborni sustav jer ovo što imamo proizvodi najbizarnije efekte. Pogledajmo samo kako je dio zastupnika stigao u Sabor na svoje velike plaće, a pogotovo u kakvu se lakrdiju, sa sadašnjim pravilima, pretvara autentična politička volja građana. Samo jedan aspekt: forma predizborne koalicije omogućila je Plenkoviću da, preko HDZ-ovih lista, saborske mandate pokloni HDS-u. Ne znate što je to? Pa naravno da ne. To je, dakle, Hrvatska demokršćanska stranka, tvorba koja bi u ovom univerzumu mogla samostalno skupiti jedno 75 glasača. Eventualno. No oni imaju čak dva zastupnika u Saboru, jedan je njihov predsjednik Goran Dodig, a drugi je prebjeg iz HSS-a Branko Hrg, koji je našao sretno utočište kod Dodiga.

Drugi uljez u Sabor bez izbora je HSLS s jednim zastupnikom, a to je njihov predsjednik Darinko Kosor, opet s HDZ-ove liste. Nekad jaku stranku, on je sveo na »grandioznih« 0,8 posto podrške.

Foto Davor Kovačević

Samostalno bi na Markov trg mogli doći samo kao turisti, s kornetom sladoleda, ali ovako, eto ga. Doteglili su na isti način i stanovitog Zekanovića iz Hrasta. Imaju i znamenitog Kažimira Vardu, koji sjedi u Saboru kao zamjena za Bandića i predstavnik je Stranke međugeneracijske solidarnosti. Ta je osnovana prije Nove godine, kao derivat Bandićevog projekta. Tip koji je iz HDZ-a prešao k Pašaliću, zatim k umirovljenicima, a na koncu k Bandiću, sada već ima posebnu stranku, koja je čarolijama dospjela u koalciji s HDZ-om.

Koga predstavljaju zastupnici s takvim legitimitetom, u čije ime oni dižu ruke i meritorno su/odlučuju o sudbini Hrvatske? Već takvo političko predstavništvo je laganje građana kroz najobičniju političku korupciju. Ono što ćemo gledati ovih dana, dok se trgovinom bude sastavljala nova saborska većina, bit će to isto, samo u drugom pakovanju.

ČETVRTAK Utješili bi nas hapšenjem Todorića?

00259213

Vladin povjerenik u nuklearnom reaktoru Agrokor Ante Ramljak izjavio je u četvrtak kako »svi vole davati kredite za koje jamči Vlada«. To nas je valjda trebalo jako obradovati i smiriti. Htio je, koliko ga se razumije, naglasiti da su nove pozajmice izgledne i da 250 milijuna eura, koliko mu treba do kraja godine, nije nepremostiv problem. Pa kako eura ne bi bilo kad »svi« kreditori znaju da se za povrat njihovog novca obavezala Vlada, tješi javnost Ramljak.

No ono što očito znaju »svi« kreditori, ne znaju upravo oni koji su s pravom najviše zainteresirani da ne budu opečeni vrelom kašom iz Agrokora. To su hrvatski porezni obveznici, oni koji rade i pune državne i lokalne proračune. Njima Plenković stalno ponavlja kako se ovo njih ne tiče, osim ako su na bilo koji način involvirani u priču o Agrokoru. Njihov novac, neće biti kompromitiran, oni neće caltati umjesto Todorića. Ali Ramljak, kako vidimo, kaže nešto skroz drugačije.

Ali, čak ni s Vladom iza leđa, ipak sve ne ide tako glatko. U protivnom povjerenik ne bi do sada ostao samo na onih 80 milijuna eura koje su mu u startu iscijedile domaće banke. Ramljak je uspio rekonstruirati da je Todorić naredao 40,4 milijarde kuna duga, a kad se tome doda i dug Mercatora, to se penje na 51 milijardu. No ni to još nije sve, a i nove kredite trebat će vratiti. Zato nije čudno što je Vlada opet počela napadno ponavljati kako je za sve ovo »kriv Todorić« i gurati DORH da nađe uporište za njegovo hapšenje. Kao da će nas utješiti što je on iza rešetaka dok svi skupa budemo grcali vraćajući njegove pare.

PETAK Kad udara gradonačelnik

Foto Ivica Galović / PIXSELL

Za novinara požeškog portala Mladena Mirkovića bio je to crni petak. Prije neke press konferencije, iznebuha ga je divljački izudarao gradonačelnik Vedran Neferović i hitna ga je morala otpremiti u bolnicu. Gradonačelnik je sišao s uma zbog nekog teksta, a novinar je popio batine i psovke premda s tim tekstom nema nikakve veze. Urlajući »ubit ću tebe i sve ostale«, korpulentni Neferović udarao je mršavom momku glavom o zid, tukao ga šakama i na koncu ga šutao nogama sve do stepenica. Novinar je potom priključen na infuziju, a pomahnitali gradonačelnik valjda se otišao spremati za lokalne izbore kao HDZ-ov kandidat za dogradonačelnika, kome je sreću poželio osobno Andrej Plenković.

Ne znam što će biti do nedjelje kad ovo izlazi, ali nadajmo se da će ga njegova stranka skinuti s liste i odmah opozvati. Novinari su svaki dan žrtve raznih divljaka, ali kad napada funkcioner, koga plaćaju porezni obveznici, kazna mora biti momentalna i drastična. Uostalom, upravo su političari često model ponašanja za labilne i nasilju sklone osobe. Kad bi se ta bahata kasta upristojila i nasilje bi jenjalo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.