Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4
Sutra: 13° 13° 4
16. prosinca 2019.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Neka vrate vlast narodu

Foto Patrik Maček / PIXSELL
Foto Patrik Maček / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 4. svibanj 2017. u 8:18 2017-05-04T08:18:12+02:00

Kalkulacijama se ova kriza ne može prekinuti jer kalkulacije samo guraju u nove krize. Zato su prijevremeni izbori jedino za što možeš navijati

Danas je taj dan. Marić će možda ostati, možda će morati otići. U prvom slučaju, kome se nada premijer, ali i u drugome, Plenković tehnički još ima maneverskog prostora da sačuva svoju fotelju u Banskim dvorima.

Ako opozicija danas, na glasanju o Mariću, ne uspije zakucati, Plenković će uskoro predstaviti Saboru pet novih ministara, četiri u zamjenu za Mostove i jednoga umjesto Marića, i zatražiti podršku zastupnika. U tom slučaju, vrlo vjerojatno bi je dobio. Ako ima većinu za spašavanje Marića, logično da je ima i za rekonstrukciju Vlade. Tada Plenković ostaje u sedlu, opozicija ide u novi dan pokisloga perja, a HDZ ide dalje.

Međutim, što će ikome u ovoj zemlji ideološki heterogena, tanka i nestabilna vlast? Ima li goreg rješenja za Hrvatsku nad kojom vise svakave nevolje, a prvenstveno mač Agrokorovih dugova i brzopletih obećanja iza kojih je stala Vlada na čelu s Plenkovićem. Grčevito redizajniranje HDZ-ove većine poslije razlaza s

Mostom moguće je samo uz podršku osam zastupnika manjina koji su već prisegnuli na vjernost, te niza malih i politički posve marginalnih strančica i nezavisnih zastupnika koje premijer i njegovi ovih dana vrbuju tko zna kakvim sve mamcima. Prema fragmentima vijesti koje stižu od pojedinih zastupnika koje je Plenković zvao na nagovaranje, s novom većinom ide jako teško. Predsjednik HDZ-a pokušava bušiti gdje god ima ikakve nade da će uspjeti, a to da je zvao čak i Pernara, pokazuje koliki su razmjeri očaja. Beljaku i HSS-u nudili su mjesto dožupana i podršku na lokalnim izborima, drugima tko zna što. Vrdoljak i HNS su ih otpilili šesto puta, ali HDZ još kao da ne čuje.

No, svejedno. Ako se u Plenkovićevoj gotovo nemogućoj operaciji i skuca nova većina, to je upravo ono što Hrvatskoj najmanje treba, a neće biti dobro primljeno ni u široj javnosti, kao ni u inozemnom poslovnom svijetu. Građani nisu glasali za to da zemlju s HDZ-om vode nevažni zastupnici i strančice čija imena nemaju težinu i koje su jedva ušle u Sabor. Njima će se Plenković ionako poslužiti samo zato da pokrpa rupu s mandatima, a mora im svašta dati.

Mogućnosti unutar drugog scenarija su još gore za opći interes. Ako Marić danas padne, Plenković može odugovlačiti s novim ministrima i kupovati vrijeme nadajući se da će u međuvremenu nešto uspjeti istrgovati s postojećim saborskim materijalom. Može čekati rezultate lokalnih izbora i onda vrbovati partnere s tim novim kapitalom ne bi li ipak dobio većinsku podršku za svoju novu vladu. Željko Reiner u utorak je napadno spominjao i model manjinske vlade kao »nešto najnormalnije«, ali zapravo još jednu mogućnost da se HDZ provuče bez većine.

Tek ćemo vidjeti što će se od svega toga stvarno dogoditi, ali te razne akrobacije ionako generalno nemaju smisla. Ne djeluje vjerodostojno tko se lancima privezao za vlast. Za to sada HDZ optužuje Most, ali mogla bi se ta optužba vratiti i njima u lice.

Kalkulacijama se ova kriza ne može prekinuti jer kalkulacije samo guraju u nove krize. Zato su prijevremeni izbori jedino za što možeš navijati. Kažu, bio bi isti odnos snaga kao i sada. OK. Pa neka bude. Ali ovo više nema ni legitimiteta, a ni rezona. Kad nisu u stanju voditi zemlju, neka vrate vlast narodu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.