Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
15. prosinca 2019.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Marić će ga skupo koštati

Zdravko Marić / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Zdravko Marić / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 2. svibanj 2017. u 16:04 2017-05-02T16:04:31+02:00

Most, dakle, nije ispao ništa veća babaroga od Plenkovića, dapače. A to znači da premijerove političke procjene nisu bile tako genijalne kao što smatraju njegovi apologeti u politici i medijima. Čini se da se Plenković prilično preračunao oko podrške potezima Bože Petrova i njegove ekipe, kao što se, uostalom, preračunao i oko Agrokora

Eh, da. Plenković je jako pogriješio s Marićem. Kad već nema doticaja s običnim ljudima koji listom smatraju da Marić mora otići, to mu je vrlo jasno dalo na znanje istraživanje Nove TV. Samo 31 posto ispitanika želi da Marić ostane u Vladi, dok čak 57 posto traži smjenu. Okej, ankete znaju biti varljive, ali ovdje je tolika razlika da o prevladavajućem raspoloženju građana u vezi s ministrom financija ne može biti osobitih sumnji.

Ne znamo kako je premijer progutao ovakve rezultate, ali morao bi biti vrlo zabrinut.

U glavama doista velike skupine građana koja misli da je Marića trebalo maknuti, očigledno se roje ozbiljna pitanja o Plenkovićevim motivima da jednog svog ministra štiti čak i po cijenu totalnog raspada Vlade. Mnogi se s puno razloga pitaju pa zar ne postoji baš nitko drugi u ovoj zemlji tko je mogao preuzeti Ministarstvo financija? Zar nemamo nijednog drugog stručnjaka, a da nije povezan s Agrokorom? Je li Marić baš jedini na svijetu?

A na teren opasnih sumnji dosta uspješno skreće priču i Most, odakle sada svi uglas ponavljaju kako se Plenković ne bi držao Marića kao pijan plota da iza toga ne stoje pokušaji da se »zaštiti Todorića« i zataška »kriminal u Agrokoru«.

Plenković odgovara da je to smiješno i suludo. Ali, ovako ili onako, znatnu većinu građana nije pridobio svojim objašnjenjima. Sada govorimo o percepciji, a percepcija Plenkovićevog sukoba s Mostom oko Marića ispala je u velikoj mjeri negativna upravo za premijera, dok je Most pobrao puno manje minus poena nego što je premijer očekivao.

Istraživanje kaže da 20 posto ispitanika vidi krivca za raspad Vlade u Mostu, ali 26 posto upire prst u Plenkovića, a čak 40 posto smatra da odgovornost leži na oba partnera. Na pitanje tko je u ovom sukobu bio u pravu, čak 40 posto odgovara da je u pravu Most, a 34 posto da je u pravu bio predsjednik HDZ-a.

Most, dakle, nije ispao ništa veća babaroga od Plenkovića, dapače. A to znači da premijerove političke procjene nisu bile tako genijalne kao što smatraju njegovi apologeti u politici i medijima. Čini se da se Plenković prilično preračunao oko podrške potezima Bože Petrova i njegove ekipe, kao što se, uostalom, preračunao i oko Agrokora.

Jer, afera Agrokor tako je jako odzvonila u javnosti da su se za vijesti iz Todorićevog zamka zalijepili čak i oni koji novine listaju od posljednje stranice i mijenjaju programe kad krene špica informativnih emisija. Tako se sada i u najzabitijem selu zna za Marićeva uporna uvjeravanja da je s Agrokorom sve u redu i da kompaniji ne prijete nikakvi cirkusi. Svi su već saznali da je ministar Marić krajem prosinca, kad je bankrot Agrokora već visio nad glavama, dopustio da državna banka (HBOR) odobri Todoriću kredit od 283 milijuna kuna koji vrlo vjerojatno neće moći biti vraćen. Nema tko nije čuo kako je Marić vrdao oko Todorićevih poreznih dugova. Njegovo formalno izuzimanje iz svih odluka Agrokora nije se nikoga osobito dojmilo, a u javnosti vlada veliki strah da će upravo građani na koncu platiti veliku cijenu za Gazdinu gramzivost.

U svjetlu svega toga, Marić će Plenkovića puno koštati, a šteta od raspada Vlade za HDZ bi mogla biti puno veća nego za Most. Samo pričekajmo izbore i brzo ćemo vidjeti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.