Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
11. prosinca 2019.
Komentar Sanje Modrić

Glasnović i Pupovac, jadna nam majka

Josip Glasnović, Foto: D. KOVAČEVIĆ
Josip Glasnović, Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 6. svibanj 2017. u 17:01 2017-05-06T17:01:00+02:00

Glasnović sada dobro podnosi Pupovca, Pupovac je zaboravio Glasnovićeve uvrede kao da ih nikad nije ni čuo

HDZ-ov popis sa 76 potpisa, sklepan za urgentni izbor Jandrokovića za novog predsjednika Sabora, šalje dosta užasnu poruku.

Plenković i njegova stranka pokazali su da će, za račun spašavanja vlasti, pod svoj šator uzeti bilo koga i bilo što. Priča o uzvišenim demokratskim, političkim i ljudskim načelima, koja premijer voli braniti s velikom pompom, tako se raspukla kao prezreli, natruli šipak.

Glasove za Jandrokovića, a u stvari za njihov scenarij raspuštanja Sabora i kupovanja vremena prije nego što će na dnevni red doći pitanje njihove nove četvorice ministara i stvarne HDZ-ove parlamentarne većine, natukli su uz pomoć osoba čije je političko i ljudsko ponašanje do sada izazivalo samo zazor.

I evo, kada je zagustilo s većinom, može k njima svatko i bilo tko. Može i Tomislav Saucha, nekadašnji šef kabineta Milanovićeve Vlade, koji je u postao klijent DORH-a zbog afere dnevnice.

Saucha je posebna priča, o njegovom mentalnom sklopu nezahvalno je iznositi bilo kakve opaske. Ali ne možeš a da se ne zapitaš kako to da je Saucha abruptno odlučio spašavati HDZ iza leđa svojoj stranci, koja je zbog njegovog šokantnog slučaja već popila veliku političku štetu. Kako to, dakle? Zbog toga što Saucha smatra da je »Hrvatskoj potrebna stabilnost«? Aha.

Na Plenkovićevu listu stavio se i Ivica Mišić iz kluba stranke Promijenimo Hrvatsku, jedan od onih koji su počeli s Mostom, dobili glasove na listama Mosta, utefterili sebi visoke saborske plaće, a onda su Most napustili i počeli graditi neke samostalne političke karijere za koje nemaju mandat birača. Čemu HDZ treba zahvaliti za njegovu podršku? To ne znamo, nismo bili na pregovorima, ali logičke spekulacije su dopuštene, zar ne?

Pridružio se HDZ-u i Željko Glasnović, fanatik koji vladajuću stranku svo ovo vrijeme naziva krilom Udbe iako je 2015. ušao u Sabor upravo uz pomoć HDZ-ove liste za dijasporu. Ali 2015. godine HDZ valjda još nije bio Udba, postali su to tek poslije, kada su Glasnovića uspješno lansirali u visoku politiku.

Vratio im je tako što je neprekidno parao glasnice pogrdama na račun Plenkovića zbog njegove koalicije sa SDSS-om Milorada Pupovca, koji mu se do te mjere gadi da s njim valjda ne bi ušao ni u isti tramvaj.

Do jučer je galamio na sva usta da on s »četnicima« neće. No, vidi vraga, odjednom su Glasnović i Pupovac na istoj istijackoj strani. Kolege. Skupa piju sok od mrkve.

Glasnović sada dobro podnosi Pupovca, Pupovac je zaboravio Glasnovićeve uvrede kao da ih nikad nije ni čuo. A isto tako i principijelni Plenković koji je Glasnovića skuhao obećanjima od nekolko milijardi kuna, uglavnom u korist pripadnika HVO-a.

U istoj sferi ostaju i razlozi suradničkog potpisa Marina Škibole. To je neki dečko bez političke prošlosti, koji se ukrcao u Sabor na listi Živog zida, da bi mu se onda prestala sviđati stranka koja ga je izmislila.

Sve fino društvo, nema što, ima takvih još.

Samostalni strijelci za koje nikad nitko ne bi glasao da nisu iskoristili popularne stranačke ambleme, prebjezi, trgovci, danas-jedno-sutra-drugo.

Ako je to ta nova »presložena« saborska većina koja će s HDZ-om od sada vladati Hrvatskom, jadna nam majka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.