Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
15. prosinca 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Plenković nije glup ili možda ipak...

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva
Snimio Darko JELINEK / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 7. svibanj 2017. u 16:50 2017-05-07T16:50:49+02:00

Sugerira to da bi trebalo postojati nešto toliko vrijedno da je Plenković bio spreman odreći se reputacije političara kojeg bi svaka majka htjela za zeta. To ne može biti sadašnja većina sklepana s kolca i konopca. To može biti samo ulazak u Vladu HNS-a, IDS-a ili HSS-a. Ubrzo ćemo doznati manipuliraju li lideri tih stranaka kad tvrde da neće surađivati s Plenkovićem

Otkad je u nacionalnoj politici, Andrej Plenković pokazao je da uopće nije onaj za kojeg se izdaje, ali također je naznačio i da nije glup. On, dakle, nije nikakav uvjereni borac za europske vrijednosti nego beskrupulozni oportunist, ali čini se da je riječ o politički prilično inteligentnom čovjeku. To sada znamo o njemu.

Kao i to da je na dan kad je iz Vlade izbacio tri Mostova ministra lagao da već ima novu parlamentarnu većinu. No, ovaj je tjedan Plenković uspio osigurati dovoljan broj zastupnika protiv opoziva ministra Zdravka Marića i 76 glasova potrebnih za izbor Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora.

Međutim, cijena koju je za to platio upravo je strašna. Ne mislimo tu na milijarde kuna koje je Plenković obećao Željku Glasnoviću za glas za Jandrokovića, nego na političku štetu koju je premijer pretrpio kako bi stvorio dojam da sve ima pod nadzorom.

Okupio je pod svoj šator umirovljenog generala koji bi novinarima rado mikrofon stavio u stražnjicu, bivšeg SDP-ovca Tomislava Sauchu pod istragom zbog sumnje da je pljačkao državni novac, neobičnog svata Ivicu Mišića, mladog Marina Škibolu kojem je jedini životni ideal imati saborsku plaću...

Tu je onda s premijerom na istom poslu, kako je sam kazao, Milorad Pupovac, koji s RTV Srbija poručuje da bi rekostrukcija hrvatske Vlade mogla zahvatiti i neke HDZ-ove ministre, a ovaj će tjedan zastupnički mandat aktivirati i Branimir Glavaš.

Nikad ovakvo zbrda-zdola skupljeno društvo nije u Hrvatskoj tvorilo parlamentarnu većinu. Ovo je neosporno jedna od najnižih točaka hrvatske politike. Ta će činjenica skupo koštati Plenkovića. U recentnoj anketi Crodemoskop već je skočio na prvo mjesto najnegativnijih političara.

A ovo je samo početak. Imidž Plenkovića kao europskog političara kojem su strane balkanske metode temeljito je nagrižen i više ga se neće moći popraviti. Niti premijerova medijska brigada ne može ga više ispeglati. Plenković kakvim se dosad predstavljao stvar je prošlosti. Nestao je u svega nekoliko dana.

Ali, ponovimo, on, po svemu sudeći, nije glup. Znači da je u trenutku kad je krenuo u ovu operaciju morao biti svjestan da će se javna percepcija o njemu jako pogoršati. No, svejedno se upustio u sve to s Glasnovićem, Sauchom, Škibolom, Pupovcem i ostalima, nije se odlučio za prijevremene izbore.

Sugerira to da bi trebalo postojati nešto toliko vrijedno da je Plenković bio spreman odreći se reputacije političara kojeg bi svaka majka htjela za zeta. To ne može biti sadašnja većina sklepana s kolca i konopca. To može biti samo ulazak u Vladu HNS-a, IDS-a ili HSS-a.

Ubrzo ćemo doznati manipuliraju li lideri tih stranaka kad tvrde da neće surađivati s Plenkovićem. Ostanu li kod toga, premijer će morati nastaviti sa svojom čudnom družinom u Saboru ili izmrcvaren, teško politički oštećen ići na izbore. U tom bi slučaju u pitanje došla ocjena da Plenković nije glup.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.