Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
14. prosinca 2019.
Komentar Branka Mijića

Komentar Plenkovićeva lemozina Cvitanu

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Autor:
Objavljeno: 12. svibanj 2017. u 16:02 2017-05-12T16:02:51+02:00

Nakon presedana, selfija s Dinkom Cvitanom, ova lemozina dokaz je neprincipijelne koalicije, zapravo protuprirodnog bluda u koji su zaglibili premijer i glavni državni odvjetnik. Na ovaj način Plenković se upleo u istragu višestruko je ugrozivši.

Na velika je zvona premijer Plenković objavio kako će Vlada donirati DORH-u pet milijuna kuna da otkrije kriminal u Agrokoru, misleći da na taj način dokazuje pravdoljubivost, dok se još dublje ukopavao u jamu suučesništva u Todorićevim grijesima.

Prvenstveno zato što bi ona trebala biti tajna, a sada više nije. Također, premijer je bez ikakvog razloga otkrio pravce u kojima bi se ona mogla kretati i, što je možda i najgore, priznao da DORH nema materijalnih i kadrovskih kapaciteta odraditi ovaj posao bez pomoći sa strane!

Istodobno, iz Agrokora su objavili da su dugovanja krajem ožujka iznosila više od 40 milijardi kuna. Ali, ni to nije sve! Ne radi se o cijeloj kompaniji već samo o najvećih 19 društava, pa, kažu, da ti podaci nisu revidirani i da su izvedeni iz internih izvještaja upravljačkog računovodstva! I sada bi valjda DORH, s tih karitativnih pet milijuna kuna, trebao provjeravati i vještačiti svaku lipu ne bi li došao do točnog računa. Vodi li Cvitan knjigovodstveni servis ili državno odvjetništvo koje bi trebalo imati barem 40 milijardi razloga da za taj novac promptno pita onoga koji sasvim sigurno najbolje zna gdje je ispario, Ivicu Todorića!?

Za to mu ne treba Plenkovićeva milostinja, dovoljni su mu njegovi potčinjeni, sud, policija, PNUSKOK i Remetinec. Ako je tamo mogao završiti Saucha za par stotina tisuća kuna, ako je to iz opravdanih razloga privremeno bio dom Ive Sanadera, Milana Bandića, Zdravka Mamića, Nadana Vidoševića i mnogih drugih uglednih Hrvata, zašto se netko iz Kulmerovih dvora ne bi tamo privremeno mogao preseliti? I uštedjeti, ne Plenkoviću i Vladi već poreznim obveznicima i državi Hrvatskoj, pet milijuna kuna.

Braneći neobranjivo, političku odgovornost ministra Marića, premijer je svu svoju vjerodostojnost zauvijek prodao s tih pet milijuna kuna darovanih Cvitanu. Tom svojom naizgled velikodušnom gestom samo je pokazao da za njega gospodarski Agrokor ima iste konotacije kao »Za dom spremni« u Jasenovcu ideološki. Dvostruke. Samo ga Todorić stoji puno skuplje od Pavelića.

Za Poglavnika nisu trebale kune kao za Gazdu, bilo je dovoljno osnovati Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. To Plenkovićevo »Povjerenstvo za propisivanje podobne povijesti« još uvijek se nije sastalo, a kamo li bilo što odlučilo. Možda bi Cvitanu bilo mudro prije nego što li se uhvati u koštac s Agrokorovim knjigama provjeriti je li Plenkovićeva obećana lova sjela na žiro-račun DORH-a. Bespridržajno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.