Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
30. ožujka 2020.
Uvodnik

BRANKO MIJIĆ Smrtonosan je samo moronavirus

Foto D. KOVAČEVIĆ
Foto D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 28. veljača 2020. u 15:56 2020-02-28T15:56:00+01:00

Poštovanje zakona mjera je civiliziranog društva, ali kad ta uljuđenost ne stanuje u nekim glavama, onda se pale lomače. I poziva na tradiciju, valjda onu hajdučku, onih kojima zakon leži u topuzu, a tragovi smrde nečovještvom

Korona, korona, vikala su djeca za kineskom turistkinjom gađajući je kamenjem i tvrdim predmetima u Rijeci, ispred katedrale sv. Vida, koju je došla posjetiti.

- Maloprije sam dušu isplakala koliko mi je bilo teško gledati suze moje gošće Kineskinje koja bježi od virusa otkad je krenuo u Kini.

Iz zdravstvenih razloga za njenog muža može biti kobno ako se zarazi koronavirusom pa su se, oboje zdravi, odlučili na proputovanje (zdravi), požalila se na Facebooku vlasnica apartmana Maja Škufca poslavši poruku mladim nasilnicima i njihovim roditeljima: »Ja sam stekla još jednog prijatelja, a vi se zapitajte čega se točno bojite. Smrti? Jer ono ljudsko je davno umrlo u većini vas«.

Pokušala je požrtvovna domaćica spasiti Rijeku i Riječane blamaže, poput anđela koji je izbavio Vida bačenog u kotao vrelog ulja, kad već sam Svetac, zaštitnik ljudskog vida, nije uspio otvoriti oči onima koji dobronamjerne goste tjeraju kamenjem.

Kao i uvijek nakon takvih neugodnih situacija, zgranuto će se postavljati pitanja tko je kriv za tu sramotu, tko nam to odgaja i školuje djecu, tko ovo, tko ono, pozivat će se i prozivati pedagozi i psiholozi, sociolozi i demonolozi.

Uistinu, tko je to stavio kamen u dječju ruku e da bi ga bacio na slučajnu prolaznicu obilježenu svojom rasom koju nepogrešivo prepoznajemo po kosim očima?

Samo par dana prije »nemilog incidenta«, u pamćenje nam se usjekla slika djece koja bezbrižno stoje i iz neposredne blizine promatraju ono što rade njihovi uzori, odrasli, zabavljajući se i proslavljajući kraj najopuštenijeg godišnjeg doba, karnevalskog.

Ne, nije to bilo u Rijeci, dogodilo se u Imotskom u kojem su na gradskom trgu ti koji nam odgajaju i školuju djecu, kao glavne negativce spalili »Mladena i Ivu« zajedno s njihovim djetetom.

Možda u tim kartonskim figurama niste prepoznali o kome se to u stvarnom životu radi, jer mesopust i služi kako bismo barem jednom godišnje, bez kazni i progona, mogli velikima i moćnima reći to što o njima mislimo.

No, ne radi se o vladajućima i moćnima! Njihova imena ne ostavljaju sumnju da su Imoćanima za sve njihove nedaće krivi Mladen Kožić i Ivo Šegota, gay par koji je široj javnosti postao poznat relativno nedavno, svojom borbom za UDOMLJAVANJE djeteta, nakon što je i Ustavni sud RH potvrdio kako na to imaju pravo.

Poštovanje zakona mjera je civiliziranog društva, ali kad ta uljuđenost ne stanuje u nekim glavama, onda se pale lomače. I poziva na tradiciju, valjda onu hajdučku, onih kojima zakon leži u topuzu, a tragovi smrde nečovještvom.

Tako su u ognju mržnje skončale lutke dvojice ljudi koji su svoju humanost pokušali pokazati rijetko viđenom velikodušnošću, otvorivši vrata svoga doma nekome od onih koji znaju jedino za domski krov nad glavom, a kao koleteralna žrtva stradao je i Nenad Stazić kao njihovo dijete.

A kad se takav čin pokušalo javno osuditi kao otvorenu potjernicu i poziv na nasilje prema nevinim ljudima, onda su se ti navodni tradicionalisti, poput potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, valjda za demokraciju zabrinuti, upitali »tko će presuditi gdje je granica između umjetničke slobode izražavanja i govora mržnje«!?

Odgovor su mu dali mladi Riječani kamenujući označenog im neprijatelja, a ne treba sumnjati kako su i njihovi imotski vršnjaci naučili lekciju svojih baba i didova kako slobodno umjetnički treba tretirati homoseksualce.

Korona, pederi, pa, zašto ne, Židovi, Srbi, komunjare i Jugoslaveni, tek su Krnje koji obitavaju u hrvatskoj tradiciji čije kamenovanje i palež nisu ništa drugo do sastavni dio karnevalskih svečanosti i kao takve, Krnje, valja ih smatrati, doživljavati i tretirati!

Nema tu granice, pa ne treba nitko ni presuđivati!

Koronavirus je zaista bezazlen, smrtonosan je samo virus morona.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.