Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
30. ožujka 2020.
Piše Branko Mijić

BRANKO MIJIĆ Slet na Pantovčaku

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 11. veljača 2020. u 16:09 2020-02-11T16:09:12+01:00

Bliži se, eto, i taj dan kada će izabrani a neprisegnuti predsjednik Zoran Milanović tu formalnost obaviti na Pantovčaku, iznevjerivši tradiciju svojih pethodnika koji su redom ceremonijal obavljali na Trgu sv. Marka.

Milanović se navodno već odrekao i tzv. Tuđmanovih "crvenih mundira", a budući da je prisustvovao svečanom otvaranju Rijeke EPK 2020., valjalo bi mu predložiti još radikalnije korake za inauguraciju. Recimo, da organizira slet na Pantovčaku.

Zašto? Pa zato da jednim takvim kriptojugoslavenskim i kriptokomunističkim sadržajem, predstavom koja će podsjetiti na "Jurišanje na Zimski dvorac" i koja će u velikom finalu okončati izvedbom pjesme "Bella ciao", izazove profesora Slobodana Prosperova Novaka koji je upravo tim riječima hračkao po svemu riječkom.

Neće se, naravno, Zoran Milanović odlučiti za tako radikalne korake, za Prlju, Indoša i punk, o kojem je nešto napabirčio prije dolaska u Rijeku, ali ne zato što i on u njima vidi Boška Buhu, Azema Vllasija i štafetu, poput umišljenog profesora koji tuđe biografije valja u blato.

Kvaka je u tome, (o, što bi za tu informaciju dala Kolinda Grabar-Kitarović prije mjesec i kusur dana), da izabrani a neprisegnuti predsjednik RH Zoran Milanović i napuhani profesor Slobodan Prosperov Novak imaju zajedničkog prijatelja! Ili barem druga. Ili poslovnog partnera. Ili možda sve to u jednom, mecenu.

Onaj koji spaja naizgled nespojivo, Zorana Milanovića, SDP-ovog predsjednika i premijera, izabranog predsjednika RH na listi trinaest oporbenih stranaka, i profesora Slobodana Prosperova Novaka, nekadašnjeg HDZ-ovog doministra kulture koji je na koncu završio u stranci Milana Bandića, na njegovim izbornim i isplatnim listama za financiranje vlastitih knjiga, zove se Stipe Latković.

- Zoran je ljetos bio kod mene na Vruji, tamo smo ručali, a nakon toga sam ga poveo u obilazak, lakonski je gospodin Latković odgovorio novinarima koje je tek zanimalo kako je stariji sin izabranog a neprisegnutog predsjednika Ante Jakov Milanović dobio honorarni novinarski posao na Televiziji Jadran u vlasništvu gospodina Latkovića.

Inače, Stipe Latković slovi za ono što se u Hrvatskoj eufemizmom zove "kontroverzni poduzetnik", koji je svoj imperij počeo graditi bespravno, zaposjevši u pitoresknom dalmatinskom mjestašcu Pisku zaštićenu uvalu Vruja, otevši je mještanima i pretvorivši u resort za, kako se to kaže, visokoplatežne goste.

Oklopljen prijateljstvima s HDZ-ovim premijerima i ljevičarskim predsjednicima, do Stipe Latkovića i njegovog Vruja resorta, unatoč rješenjima za rušenje građevinske inspekcije, bageri pravne države nisu nikako uspjeli dobaciti puna dva desetljeća.

Štoviše, kako bi stekao kakav-takav historijski certifikat za svoj »Medvedgrad na moru«, Stipe Latković se domislio, ni manje ni više, nego profesora besprijekorne biografije, Slobodana Prosperova Novaka, angažiravši ga kao autora za luksuznu monografiju "Grad vjetra i vode".

U nju je, ničim izazvan, autor uvrstio i pjesmu tajkuna i poete Stipe Latkovića iz Žeževice, što je valjda bilo presudno da i Ministarstvo kulture, a tada je u Hasanbegovićevom Kulturnom vijeću koje je odlučivalo o knjigama za otkup, sjedio ugledni profesor besprijekorne biografije Slobodan Prosperov Novak, otkupi dvadesetak komada skupe brošure novcem poreznih obveznika! Vjerojatno da bi đaci u našim školama imali iz čega naučiti što je to slet, što kriptokomunizam, a što kriptodomoljubna pljačka.

Tom istom Stipi Latkoviću Zoran Milanović je bio konzultant kako bi oplodio prvobitni kapital i diljem svijeta proširio slavu brenda medicinske obuće »Dr. Luigi«, s njime je ručao, spavao u njegovoj kući, da bi mu na kraju dotični gospodin sada zaposlio sina.

Zato, svi na Pantovčak! Slet! Opera muljare. Organizator: RH. Režija: Zoran Milanović. Scenarij: Slobodan Prosperov Novak. Producent: Stipe Latković. Izvještava: TV Jadran.

Neka žeže Žeževica!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.