Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
30. ožujka 2020.
Uvodnik

Komentar BRANKO MIJIĆ Pljenidbene umjesto imovinskih kartica

Foto Patrik Macek/PIXSELL
Foto Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 31. siječanj 2020. u 18:23 2020-01-31T18:23:59+01:00

I sama ova država se već trideset godina tretira kao plijen otet iz zločinačkih ruku Jugoslavije, ne da bi se gradilo bolje i pravednije društvo, moderna i demokratska država, već da bi se namirili oni koji su to pljenidbu i organizirali

Što se tiče kuće u Žaboriću... Kad sam popunjava karticu... Piše tip nekretnine. Ja kažem vikendica. Vidimo sada posjedovni list, da je kuća s okućnicom. Kad je pisalo površina, ja napišem 120 stambene površine. Vidimo sad nisam prijavija tih 182 kvadrata okućnice. I to je gola... istina.

Evo, sada nas na HTV-u i Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade, pokušava uvjeriti kako tu nema ništa sporno, već je omaškom došlo do greške. Tautologija, generale.

Ispada da je Plenkovićevim ministrima lakše riješiti sudoku i talijanke nego li ispuniti imovinske kartice. I u ovom, kao i u prethodnim slučajevima, one su potpuno nevažne, pa i nepotrebne, ne samo zato što ih tako tretiraju njihovi autori duboko svjesni kako one više toga sakrivaju nego otkrivaju.

Da bi se uopće te kartice mogle zvati imovinskim, njihovi vlasnici morali bi najprije dokazati jesu li pošteno stekli to što prijavljuju, jer samo u tom slučaju se sve te nekretnine i pokretnine, dragocjenosti i umjetnine, mogu zvati i tretirati kao imovina.

Oni koji su pošteno došli do vlasništva nemaju razloga ništa kriti ni umanjivati, takvi će prije upisati koji kvadrat i koju tisućicu više nego manje, ne dajući povoda novinarima da ih prozivaju.

Problem je jer je takvih malo, a puno više onih koji kao imovinu žele prikazati ono što im je pripalo kao plijen. I sama ova država se već trideset godina tretira kao plijen otet iz zločinačkih ruku Jugoslavije, ne da bi se gradilo bolje i pravednije društvo, moderna i demokratska država, već da bi se namirili oni koji su to pljenidbu i organizirali.

Najprije kriminalnom privatizacijom, potom ratnom pljačkom, sve do državno-privatnog kapitalizma, pretakanja kolektivne blagajne u privatne džepove, oličenog u dvostrukom farbanju tunela.

Plijena je, normalno, vremenom i haračenjem bivalo sve manje, ali hajdučki um pokazuje svoju kreativnost i u skučenim uvjetima kada je, uz nestašicu, trebalo početi misliti i na imovinske kartice. Da funkcija može biti unosan plijen, ne samo državna, ministarska i direktorska, već i lokalna, odavno je poznato na ovim prostorima.

Dobar primjer za taj mini plijen je mala dalmatinska općina Seget, kojoj je od 1993. godine na čelu HDZ-ovac Vinko Zulim i koja broji 4854 stanovnika, a u 2018. je iz proračuna na reprezentaciju, to jest iće i piće, potrošeno gotovo 300 tisuća kuna!

Sve je danas plijen! I kad umirovljeni general Ante Roso zaurla kako u »Generalu« Antuna Vrdoljaka ništa ne odgovara istini, a da su on sam i ostali prikazani kao »balavci i debili«, zaboravlja da tu istina nije bitna, već da se radi o Vrdoljakovom plijenu od najmanje 14 milijuna naših kuna koje su mu isplatili HRT i HAVC.

Doduše, mogao bi se netko prisjetiti kako je i bivši legionar Roso dobio svoj dio plijena kada je njegovoj tvrtki 2003. dodijeljena koncesija za gradnju tunela Sv. Ilija kroz Biokovo, iako nije imala nekakvih graditeljskih uspjeha.

Nije bitno ni što je istina u onom drugom serijalu, »Predsjednik«, gdje se Franjo Tuđman prikazuje kao tumplek koji izdan od svjetskih lidera sjedi na Pantovčaku, bijesno para papire dok mu društvo pravi paun. I to je plijen Miljenka Manjkasa i Gordana Malića, jer na HTV-u postoji barem deset autora koji bi to bolje napravili, naravno za plaću.

Zato, umjesto otkaza, Krešimiru Žuniću, HDZ-ovom v.d. direktoru APN-a koji se javno posramio što ima samo jednu i pol nekretninu, treba dati katedru, nazovimo je radno »Filozofija plijena«, čiji će moto biti: »Pa što će premijer misliti o meni, majketi, kako sam sposobna čovjeka napravio, ne može sebi pripomoći, a trebao bi servisirati usluge građana?!«.

Zato se ne treba smijati Dariju Juričanu kada traži podjelu plijena nakon izbora, to je jedini modus vivendi priznat u Hrvatskoj.

Zato nam ne treba taj vrh sante leda, umjesto imovinskih uvedimo pljenidbene kartice. Pa da vidimo tko je pravi Baja u Lijepoj Našoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.