Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
10. prosinca 2019.
Zaleđe Jasmina Klarića

blog Kamate na Sauchu: Hoće li Andrej Plenković uopće predvoditi HDZ na izvanrednim izborima?

Foto Denis Lovrović
Foto Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 19. svibanj 2017. u 8:38 2017-05-19T08:38:15+02:00

U ovom je trenutku solidno izvjesno nekoliko stvari; da ćemo imati izvanredne izbore, da će nakon njih opet biti neizvjesnih koalicijskih pregovora o slaganju Vlade i da donedavno anketno neprikosnoveni HDZ na tim izborima ide s trendom sve značajnijeg pada biračke podrške

Kad kiši, onda pljušti – tako se nekako dogodilo i Andreju Plenkoviću u završetku kampanje za lokalne izbore o rezultatu kojih bi mogla ovisiti i njegova pozicija u stranci i sudbina rasklimane Vlade koja još uvijek formalno vodi ovu državu.

Ekipa iz Banskih dvora ne zna ima li većinu s druge strane Markovog trga, na terenu Bruna Esih i dalje drži prednost, Most je u naletu, a Rijeka i Split sve dalje. Pa se onda javi Davor Ivo Stier s logičnom izjavom o tome da je HDZ odmah trebao na izvanredne izbore nakon raskola s Mostom. Pa to svima zamiriši na Plenkovićev lanjski istup protiv Karamarka i potencijalnog novog unutarstranačkog izazivača. Pa Europska komisija, koja je ovaj tjedan trebala donijeti odluku o stanju financija zemalja u Uniji, u kojoj se očekivalo da Hrvatska iziđe iz procedure prekomjernog deficita, tu odluku – odgodi. Pa još, nakon svega, sud odbije proširenje istrage protiv Sauche.

I dok Plenković nije mogao ništa napraviti oko tajminga odluke EK koja, tako, nije HDZ-u pred izbore dala očekivanu, veliku i dobru vijest iz gospodarstva, priča o Sauchi ga progoni poput duha vlastitih promašenih odluka i vjerojatno će, uz nekoliko sličnih, biti osnovnim razlogom njegovog političkog kraha.

Teret pogrešnih procjena je, kad se donose velike odluke poput raskida koalicije, jednostavno fatalan.

A Plenković je brutalno pogrešno procjenjivao razvoj situacije kad je tajnici ležerno dao instrukciju da pripremi odluku o razrješenju Mostovih ministara.

U tom trenutku, što sad jasno znamo, Plenković nije imao rezervni plan. Na izbore nije htio ići, a u Saboru nije imao dovoljno ruku za preslagivanje vladajuće većine. Da bi spasio ministra financija koji je jednostavno neupotrebljiv i politički beskrajno kontaminiran od početka drame s Agrokorom, Plenković je pred očima javnosti išao u najnižu političku trgovinu s pojedincima iz drugih stranaka, uključujući i odnedavno nezavisnog Tomislava Sauchu. Sve to skupa bilo je dovoljno loše da izazove praktički otvorenu pobunu unutar HDZ-a, strmoglavi rejting Vlade, stranke i premijera, te kao najlogičniji zaključak nametne činjenicu da je Plenković spreman i na teške političke udarce kako bi iz tko zna kojeg razloga zaštitio priču oko Agrokora od znatiželjnih očiju.

I onda se jednostavno, nekad se šarafi koji drže nebo tako poslože, moralo dogoditi da četiri dana pred ključne lokalne izbore, u samom finišu kampanje, tvrdoglavi sudac iz proceduralnih razloga odbije proširenje istrage protiv Sauche.

Sadržajno, u samom procesu, to vjerojatno ne mijenja ama baš ništa. Umjesto proširenja, otvorit će se nova istraga i priča će ići dalje.

Ali, tko će više koga uvjeriti da se ne radi o pogodovanju pravosuđa zbog Sauchinog glasa koji je spasio Marića i Plenkovića? Pogotovo kad su izbori – preksutra?

Plenković se, stoga, nalazi u užasno teškoj poziciji. Ili će sklopiti nemoguće nestabilnu većinu u Saboru, u kojoj će mu glavni partner biti SDSS i Milorad Pupovac, ili će na koaliranje privoliti neku od stranaka koje su na izbore išle u Milanovićevoj koaliciji – dakle, brutalno će falsificirati volju birača i razbjesniti (ako ne i raskoliti) dobar dio svoje stranke.

Kako sad stvari stoje, najvjerojatnije je da će se ipak ići na izvanredne izbore. Na koje će Plenković ići s teretom dodatnih problema u Agrokoru, s rejtingom koji pada i s ožiljcima od pravosudnog tretmana slučaja Saucha (čak i ako taj tretman bude pravno nesporan). I sa, najvažnije, već jasnim glasovima unutar stranke koji kažu da je raskid koalicije s Mostom bila pogreška i da je na izbore trebalo ići – odmah.

Netko će vjerojatno, kada stvari krenu loše, uz malo duha to formulirati otprilike da „stranka ne bi smjela biti talac pogrešnih procjena jednog čovjeka“.

Stoga je u ovom trenutku solidno izvjesno nekoliko stvari; da ćemo imati izvanredne izbore, da će nakon njih opet biti neizvjesnih koalicijskih pregovora o slaganju Vlade i da donedavno anketno neprikosnoveni HDZ na tim izborima ide s trendom sve značajnijeg pada biračke podrške.

Ono što je možda najneizvjesnije u ovom trenutku je sljedeće: hoće li HDZ na tim izborima uopće predvoditi Andrej Plenković?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.