Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
7. prosinca 2019.
Komentar Darka Pajića

Komentar Pobjednici na spaljenoj zemlji

Foto: D. KOVAČEVIĆ
Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 5. svibanj 2017. u 15:00 2017-05-05T15:00:00+02:00

Vlada jučer nije pala zahvaljujući Sauchi i takvu Pirovu pobjedu slaviti mogu samo neodgovorni ljudi, zaslijepljeni vlastitim interesima.

Hrvatski saborski zastupnici dodirnuli su dno. A toga izgleda nisu ni svjesni. Onaj trenutak kad je prebrojana pat pozicija, a ministar Zdravko Marić za dlaku izbjegao opoziv, prolomio se pljesak na desnoj strani sabornice. Iduće sekunde Božo Petrov je konstatirao da Vlada nema većinu, a pljesak je krenuo s lijeve strane. Kad je Željko Reiner poput zaigranog dječarca pritrčao zasjesti u fotelju Bože Petrova nakon njegove ostavke, HDZ-ovci su bili razdragani. Do ekstaze. Što su slavili? Njima je raskol, politička kriza i blokada vlasti razlog za pljesak. Stvarno mogu biti ponosni, ti pobjednici na spaljenoj zemlji.

Zdravko Marić duguje veliku zahvalnost Tomislavu Sauchi, bivšem SDP-ovcu i pomoćniku Zorana Milanovića, čovjeku pod ozbiljnom sumnjom za kriminal u aferi »dnevnice«. Ne crveni se Marić, jer će odlučivati o milijardama državnih kuna znajući kako je spašen neprincipijalnim glasom zastupnika, koji bi se trebao naći na optuženičkoj klupi jer je navodno ukrao nekoliko stotina tisuća kuna iz ureda na Markovu trgu, gdje radi i Marić. Financijaš nevinog lica nije jedini s debelom političkom kožom i ništa obraza.

Andrej Plenković tek ima biti izložen mušicama i ubodima komaraca. Bahatost kojom tvrdi kako će isključivo on odlučivati o svojoj, a usputno i hrvatskoj Vladi, prije ili poslije, dovest će i pitanje njegovog opstanka na dnevni red. Izabrao je uz pomoć majstora proceduralne gimnastike Vladimira Šeksa, odgoditi odluku i kupiti vrijeme. Očito se ne libi opasnog eksperimenta održavanja vlasti do daljnjega, iako je sada osuđen na poziciju oslabljenog, gotovo tehničkog premijera, čiji je legitimitet u najmanju ruku upitan. Hrvatska je Plenkovićev talac.

Svima je otegotna okolnost što je sasvim izgledan skorašnji financijski slom Agrokora, koji je bio i ostao u temelju političke krize što potresa zemlju. Nitko neće izaći neokrznut, a najgora sudbina prijeti malim dobavljačima i proizvođačima, kojima Todorićev koncern duguje milijarde. Da ne bude zabune, nije se Agrokor dogodio odjednom niti je to samo Plenkovićev grijeh. Svi su sve odavno morali znati. I reagirati. I Boris Vujčić i Zdravko Marić, ali i Slavko Linić, Zoran Milanović i Martina Dalić, ministrica financija još kod Jadranke Kosor. Slom Todorićeva carstva samo je dokaz truleži i premreženosti hrvatskog političkog i gospodarskog sustava s kojim se sada vlast ne želi ili nema snage obračunati.

Vlada jučer nije pala zahvaljujući Sauchi i takvu Pirovu pobjedu slaviti mogu samo neodgovorni ljudi, zaslijepljeni vlastitim interesima. Ok, recimo da nema kriminala u Agrokoru. Čemu onda ovakav, dosad neviđeni raspad vlasti, najvažnijih državnih institucija? Zbog Marića? Ma, nemojmo se šaliti. To čak ni Plenkoviću više nije smiješno. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.