Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
6. prosinca 2019.
Komentar Darka Pajića

Komentar Marš na izbore, ionako nam ide bolje bez vlasti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 3. svibanj 2017. u 15:13 2017-05-03T15:13:37+02:00

Novi prijevremeni izbori jedino su prihvatljivo rješenje ako je interes hrvatske države ikome u Hrvatskom saboru doista važan. Isto tako, Zdravko Marić ne bi smio dobiti povjerenje većine. Zbog Agrokora

Što je u Hrvatskom saboru prvo, kokoš ili jaje? Je li Petrov kokoš, a Marić jaje, i tko će prije onom drugom staviti glavu na panj? Jučer smo još jednom svjedočili da je uvjerljivo na prvom mjestu slast vlasti. Držanje i čupanje, noktima i zubima, za goli interes. Bila je to revija otvorenog pljucanja dojučerašnjih partnera, prebrojavanja i preslagivanja, navlačenja procedure i pokušaja manipulacije kako bi se vlast zadržala. Iako bi se uz mrvu poštenja, odgovornosti i razuma dogovor lako postigao. Tako da sve bitne odluke i glasanja idu u paketu.

Nije problem smijeniti Božu Petrova i imenovati novog predsjednika Sabora. Ako za to postoji većina. Nije problem dati na glasanje pitanje povjerenja ministru financija Zdravku Mariću i zadržati ga u Vladi. Ako za to postoji većina. Nije problem niti glasanjem u Saboru verificirati šut-kartu iz Vlade za Mostove ministre. Ako za to postoji većina.

Ako ne postoji, Vlade nema, premijer Plenković je bivši i može se pripremati za tehničku vladavinu i konzultirati se o datumu prijevremenih izbora. I prodavati mantru idućih mjeseci o vlastitoj odlučnosti i vjerodostojnosti, koju je pokazao rušeći koaliciju s Mostom i vlastitu Vladu. Umjesto toga gledamo sabotažu Sabora i beskrajne proceduralne smicalice.

Novi prijevremeni izbori jedino su prihvatljivo rješenje ako je interes hrvatske države ikome u Hrvatskom saboru doista važan. Isto tako, Zdravko Marić ne bi smio dobiti povjerenje većine. Zbog Agrokora. Čak i ako uzmemo u obzir da Plenković možda i može nalikovati čarobnjaku i stvoriti većinu, trebao bi posložiti rogove u vreći, istovremeno staviti pod svoju kapu glas i mišljenje jednog Pupovca i Hasanbegovića, Milana Bandića i Ivana Lovrinovića ili Furija Radina i Željka Glasnovića...

Kakva korist od toga? Taj protuprirodni pakt ovoj zemlji ništa dobrog ne može donijeti. Niti može biti dugog vijeka. Gordan Jandroković, kralj svih poltrona u hrvatskoj politici, bio bi idealan predsjednik takvog Sabora. Ali bi čak i on, koliko god bio spreman na sve zarad političkih interesa svog šefa, svakodnevno trčkarao po Saboru skupljajući kvorum i prijeteći zastupnicima da dolaze na sjednice, jer se inače niti jedan zakon ne bi mogao izglasati. Točno kao što je bilo prije godinu dana, kad je Jandroković pomagao Karamarku privodeći zastupnike kako bi se barem moglo glumatati da Sabor nešto radi.

Zbog toga bi Andrej Plenković što prije trebao postati bivši premijer. Jednako neodgovorno i besmisleno bilo bi gubiti vrijeme na prestrojavanje i pokušaj formiranja vlade SDP-a i Mosta. Ni oni nemaju šanse stabilno vladati i duže potrajati. Bio bi to još jedan eksperiment u nizu neuspješnih. I zato, marš na izbore!

Ionako ovoj zemlji ide bolje kad u njoj nema vlasti. A to valjda i o vladajućima ponešto govori. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.