Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 27
Sutra: 5° 5° 27
13. prosinca 2019.
Komentar Siniše Pavića

Sve zbog jednog Hendrixa

Robert Anic/PIXSELL
Robert Anic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 30. travanj 2017. u 17:13 2017-04-30T17:13:28+02:00

Možda je predsjednik Vlade odlučio okrenuti ploču! Još samo da je znati koju to glazbenu podlogu preferira dok se snaži i bodri!?

Split ima svoju kulturu, jebem ti mater u usta! – zaboravili ste, ili niste čuli!? A priznati valja, blizu je ulaska u legendu ova rečenica što ju je izgovorio jedan od onih zapjenjenih kulturobrižnika časteći one koji su htjeli za Marulićevih dana ući u splitsko kazalište pa pogledati predstavu Olivera Frljića. Kako neće u legendu kad se u njoj stislo skoro sve s čim se i opet bori normalan neki svijet.

Dobro, nije se stisla, jer nije ni mogla, jedino krunica neviđenih razmjere što se klatila o trbuhu bivšeg i možda budućeg gradonačelnika Splita Željka Keruma, dok je marno prosvjedovao uz ovog koji veli da imaju oni svoju kulturu. Ali, nije u legendu rečenica imala ni kad.

»Past će krvi, nemoj dizat tenzije!« Dobro, spomenuta sentenca i neće tako u legendu, jer sličnih smo se njenih inačica za života naslušali. Ali, vrijedi itekako notirati da se i ovako nasrtalo na one koji građanski hrabro brane gradsko zelenilo, kako to danima čine građani zagrebačkog kvarta Savica. Neće ljudi umjetnu travu mjesto prave, neće tartan.

A gradonačelnik Milan Bandić hoće pa hoće. Evo, zadnje neslužbene vijesti kazuju da će, ako veće ništa drugo ne može tu izgraditi, nakeljiti makar neku fontanicu. A ono upozorenje o padanju krvi izgovorio je i opet zapjenjen netko, jedan od naručenih bukača koji bi baš tartan makar na Savici i ne žive, i to djevojčici od 13 godina koja se usudila reći kako je ona tu, na tom zelenilu odrasla. I bolje joj je da zna šta je za života čeka, da na vrijeme spozna kako u Splitu imamo 'kulturu', u Zagrebu 'hortikulturu' koje su k'o iste. Samo, nemamo mi vremana ovih dana se još i odgojem baviti.

Sve je svoje šanse za sto dana na naslovnici sprčkao i Ante Ramljak. Eno ga skoro među vijestima iz crne kronike i to na dan kada su sramežljivo iz Agrokora priznali da u financijskim izviješćima i nisu uvijek pisali što se pisati moralo. Dobro, možda je Ramljaku to i bio cilj, da na miru prčka po reaktoru onako kako je penziju u reaktoru dočekao Homer Simpson.

No, onim ljepoticama što se bore za titulu Miss, tom dičnom izboru kojeg će prenositi ni manje ni više nego javni servis, sigurno ni na kraj pameti nije bilo da će ostati potpuno u sjeni zbog jadnog čovjeka – Andreja Plenkovića! Kaže naslovnica »24 sata« da je premijer našao muda! Hm, koliko zvuči pohvalno, toliko je i za zabrinut se, jer božeprosti, što je radio sve ove godine ako je tek sad shvatio gdje su.

No, činjenica jest da je jednim kratkim naputkom tajnici da pripremi papire za razriješenje tri Mostova ministra, zasjenio čovjek sve, čak i povijesni sraz Željka Keruma i Andre Krstulovića Opare u »Otvorenom«. A u tom megdanu naoko sve; vlaj kontra fetivog, galerija Meštrović kontra trgovačkog centra Kerum, janjetina kontra pizdica....

U jednog crvena kravata slabo vezana pod vratom, jer bolje ne može. U drugog odijelo finog materijala, s mali milijun vertiklanih crta i kravata na milijun točkica da te od mode visoke oči zabole. Odmoriti oči na pastelnom haljetku Marijane Puljak, koliko god mu kroj bio klasičan, činilo se spasonosno.

Ona koju je Kerum od milja zazivao sa 'gospođa pametno', pamteno se, eto, odjenula. Ali, u danu kada je premijer odlučio preko zgažena Mosta, kao da je išta od toge bilo važno.

Nego, bilo je to početkom rujna prošle godine. Ekipa Mosta odlučila je svoj zagrebački veliki predizborni skup oragnizirati podno valjda najpoznatijeg zagrebačkog Mosta, onog zelenog Željezničkog na kojem se kočoperi grafit koji jednostavno kaže – Hendrix!

Došli su Mostovci pod Most da daju potporu inicijativi da se most zove Hendrixov. Pače, Vlaho Orepić se dohvatio i gitare u majici na kojoj je, dakako, Hendrix. Jer, veliki je on Hendrixov obožavatelj. Činilo se i lijepo i dobro, koliko god kome bilo suspektno da se u stranci koju vodi misonarski stabilan Božo Petrov itko može duševano hraniti Hendrixom. Te ljetne večeri malo tko je i slutiti mogao da je, možda, baš tu začet početak kraja jedne velike ljubavi.

Skoro osam mjesci kasnije, najprije se u javnost probila informacija kako se to mladi u Župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima spremaju za krizmu. Spremaju se tako što ih se uči da ne slušaju rock. Odnosno, daje im se popis svih tih grupa koje sa samim vragom šuruju, tjeraju na suicidalne misli, pesimizam, samosažaljenje i što je posebice važno na nemoć obavljanja dužanosti! Black Sabbath, Metallica, Iron Maiden, The Beatles, Mick Jagger, Pink Floyd, ovaj onaj i – Hendrix!

Slučajno ili ne, tu negdje u isto to vrijeme kad se javnost u nevjerici križala suočena s vlastitim odrastanjem na sotonističkim pjesmuljcima, gradonačelnik Zagreba dao je nalog umjetnicima kista da zeleni most i opet učine samo zelenim. Hendrix je šaptom pao. Ostala je samo zelena trava doma mog, baš kao da su recimo Tom Jones i Mišo Kovač porazli Hendrixa. A onda, samo još koji dan kasnije, Vlaho Orepić, ljubitelj Hendrixa, dobio je naprasno razriješenje. Pa neka netko kaže da je sve to slučajno!

U ovoj svekolikoj potrazi za stvarnim razlozima zbog kojih je premijer odlučio postati frajer, nije uopće nemoguće vjerovati i u to da je Orepić otjeran i zato jer ozbiljana Vlada ne može sebi dozvoliti rad uz glazbenu podlogu koji bi eventualno mogla dovesti do nemoći u obavljanu dužnosti, samosažaljenja, ili pesimizma. Jer, štono bi se reklo, imamo mi svoju kulturu!

I dok se traže ti pravi razlozi zbog kojih Hrvatska ima što nikad nije imala - premijera koji ruši svoju vladu, ministre koji se iz vlade ne daju, koalicijske partnere koji se gledaju preko nišana, ministra finacija kojeg se štiti na sve moguće načine i dok se priča o povjerenju i nepovjerenju kao da su u igri bračni partneri a ne političke neke grupacije, možda je sve puno jednostavnije. Možda je predsjednik Vlade jednostavno odlučio okrenuti ploču! Još samo da je znati koju to glazbenu podlogu preferira dok se snaži i bodri!? Voli li ojkalicu ili simforniju, klapu ili pop, misli li da ima sotonskih stihova ili misli da je svaki stih dobar ukoliko između razjarenih pripadnika dobra stiha stoji kordon policije da se baš ne sukobe skroz.

Što u njega svira i zašto mu se Hendrix zamjerio, jel se zvižduće ona »zovi, samo zovi«, ili pjeva »kad bi svi«!?

Da nam kaže još i to pa da obratimo pažnju na posljednju stvar. Da nam kaže čim prije, pa da se vratimo 'normalnom'; Želi i feti pršuta na sred čela, Opari i njegovim odijelima, vječnom Obersnelu i nedoraslim mu protukandidatima, pa čak i onom krajnje mirnodopskom izboru za Miss.

Čast kulturi kao takvoj, ali brate, vratimo se mi politici! Mirnije je nekako.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dobrovoljni mirovinski fondovi uz prinose donose i porezne olakšice te državna poticajna sredstva