Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
5. prosinca 2019.
Za svakoga ponešto

Internacionalni sajam pršuta bit će središte sjajnih gastro doživljaja, ali i zabave i rekreacije

Internacionalni sajam pršuta bit će središte sjajnih gastro doživljaja, ali i zabave i rekreacije
Internacionalni sajam pršuta bit će središte sjajnih gastro doživljaja, ali i zabave i rekreacije
Objavljeno: 11. listopad 2019. u 16:01 2019-10-11T16:01:28+02:00

Ovogodišnji internacionalni sajam pršuta (ISAP), koji se održava od 18. do 20. listopada u Tinjanu, obilovat će okusima, mirisima i vrhunskim gastronomskim doživljajima. Ove će se godine posjetiteljima predstaviti najbolji pršutari iz  iz Hrvatske, Austrije, Španjolske, Italije, Mađarske,  Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Svaki od pršuta koje ovi vrsni majstori budu izložili, s obzirom na geografsko porijeklo, ima svoju specifičnost i unikatnu notu mirisa i okusa. Ukratko, svi proizvođači izložit će ono najbolje i najkvalitetnije iz njihove proizvodnje.

No sastavni dio ove poznate manifestacije je i sportsko rekreativni program za cijelu obitelj, ali i posebna iznenađenja za posjetitelje, poput vođenih degustacija kroz koje će suidonici od stručnjaka moći naučiti kako pravilno kušati pršut te uživati u punini njegovog jedinstvenog okusa.

Ljubitelje rekreacije najprije očekuje Pješačenje ISAP 2019. "Preko brežine", koje je predviđeno za 13. listopada, i jamči aktivan i zabavan dan u prirodi središnje Istre. Znamo da je hodanje najprirodniji i najzdraviji oblik kretanja, a kako bi svi uzrasti mogli uživati u zdravom životu i čarima istarske prirode, pješačenje povodom ISAP-a 2019. osmišljeno je po laganoj, kružnoj stazi duljine 11,5 kilometara, koja se uglavnom sastoji od šumskih i makadamskih puteva. Sve starta u 9 ujutro, kada je okupljanje na školskom igralištu u Tinjanu. Kotizacije su 40 kuna po osobi (djeca do 14 godina ništa ne plaćaju), a kotizacija uključuje okrjepu, topli obrok na cilju, ulaznicu za ISAP te sportsku animaciju i stručno vodstvo.

Za one koji više vole vožnju na dva kotača, istoga dana, 13. listopada, organizira se rekreativna biciklijada "Od lokve do lokve". Ona starta u 10 sati, ispred glavnog ulaza na ISAP, i dalje se ide 25 kilometara dugom stazom koja povezuje stare tinjanske lokve.  Kotizacija za ovu sjajnu rekreativnu biciklijadu kroz srce Istre je 50 kuna, a uključuje ručak, okrjepu na stazi te besplatan ulaz na tri dana sajma.

ISAP 2019-FB najava pjesacenje i biciklijada

Prava avanturistička poslatica slijedi tjedan dana kasnije, 20. listopada, kada u 15 sati starta obiteljska timska utrka "Drugi lov na istarski pršut". Zamišljena je tako da prijavljeni timovi, koristeći kartu Tinjana, pronađu kontrolne točke te točno riješe sve kreativne i zabavne zadatke na koje ća nailaziti na svome putu lova na blago. Svi timovi na početku utrke dobivaju prigodnu vrećicu s blagom, natjecateljima će se dijeliti finišerske medalje, a najbolji tim će uloviti i najvrjednije blago – istarski pršut.  Startnina je 40 kuna po osobi (djeca do 14 godina ne plaćaju), a osim sudjelovanja uključuje okrjepu i jednokratnu ulaznicu za ISAP.

Za one koji se odluče za otkrivanje istarske tradicije kroz zalogaj i gutljaj, najdraži trenutak bit će početak vođene degustacije "Pršut i vino by Gustus", 19. listopada u 18 sati u Kući istarskog pršuta u Tinjanu. Blanka Sinčić Pulić, predsjednica Komisije za ocjenjivanje pršuta i Udruge GUSTUS te Alfredo Cossetto, poznati istarski vinar iz Kaštelira (Vina Cossetto), kroz jednosatno putovanje će vas naučiti sve o tajnama istarskog pršuta, što je ono što ga čini posebnim i s kojim istarskim vinom ga je najbolje sljubiti. Naučit ćete, primjerice, što istarski pršut razlikuje od ostalih hrvatskih i europskih pršuta, ali i zašto su šampioni ove vrsne delicije toliko posebni. Za cijenu od 75 kuna, koliko stoji jednosatna radionica, saznat ćete i kako pravilno kušati pršut, na koje arome, mirise i okuse obratiti pažnju te koja su to vina koja podržavaju aromu pršuta. Sve u svemu, fantastično iskustvo koje istinski ljubitelji gastronomije nikako ne bi smjeli propustiti.

Posjetitelji će prve večeri zapjevati i zaplesati uz Night express band i poznatog pjevača Željka Joksimovića, narednoga dana zabavljat će ih svima poznata Jelena Rozga te mladi i talentirani Luka Basi, a posljednjeg dana sajma, u nedjelju, završetak ISAP-a po domaći će zagrijati Gustafi. Paralelno s početkom manifestacije svim posjetiteljima bit će dostupna Zavičajna zbirka Enriko Depiera te izložba Fotografsko blago Tinjana.

 

ISAP 2019-program A5-HR-3

ISAP je najveća gastronomska manifestacija na Istarskom poluotoku koja se, jednostavno, ne propušta, jer je međunarodno poznata po specifičnosti svoga sadržaja, a organizatori svake godine podižu ljestvicu kada su u pitanju kvaliteta manifestacije, kao i raznolikost događanja.

Posjetite nas na ISAP-u u Tinjanu, od 18. do 20. listopada i pronađite svoju omiljenu fetu pršuta!

Više informacija na www.tinjan.hr, te Facebook stranici Internacionalni sajam pršuta Tinjan

 

 

 

 

http://www.tinjan.hr/

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.