Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Ispis članka: Dolazi prvi električni auto za široke mase, koji bi mogao biti dostupan svima. Ima i zanimljiv detalj - Novi List

NoviList.hr

Dolazi prvi električni auto za široke mase, koji bi mogao biti dostupan svima. Ima i zanimljiv detalj

Sion

12. rujan 2018 09:27

Napisao: P. N.

Tvrtka Sono Motors zabilježila je već nekoliko tisuća rezervacija za električni automobil koji će cijenom biti dostupan svima. 

YouTube screenshot

Mnogi današnji električni auti čvrsto su rezervirani samo za one koji mogu duboko posegnuti u džep.

Ipak, budućnost donosi svoje i ekološki prihvatljiv automobil koji pomoću solarnih modula na sve strane puni svoje baterije uskoro će se naći na tržištu i neće biti rezerviran samo za bogate, piše portal Vozim.hr.

Tvrtka Sono Motors razvila je automobil Sion sa sustavom 330 integriranih solarnih ćelija zaštićenih polikarbonatom koje nadopunjuju bateriju, a stvaraju same dovoljno energije za dnevnih 30 kilometara.

Vrijednih 330 ćelija može generirati vršnih 1,204 W, uz učinkovitost od 24%, a osim što napaja samog sebe, može djelovati i kao mobilna stanica za punjenje, uz pomoć obične kućne utičnice.

Zeleni standard 

Najzeleniji detalj Siona je breSono, filtriranje zraka pomoću specijalne mahovine na konzoli. Ona filtrira do 20% fine prašine i regulira vlažnost unutar automobila, a mahovina ne zahtijeva nikakvo održavanje.

Mahovina je tako od nepoželjne biljke u okružju automobila postala jedan od elemenata kako održavati svoje vozilo.

Sionova baterija pruža autonomiju od 250 km, a može se plaćati u obliku mjesečnog najma ili je odmah kupiti za 4.000 eura.

Dodatni gadgeti

Tako je kupcima pružena mogućnost izbora, a od ostalih dodatnih mogućnosti automobil posjeduje serijski klima uređaj, ABS, alarm, ESC, zračne jastuke za vozača i suvozača i mogućnost da vuče teret do 750 kg.

Sa Sionom se može potegnuti do 140 km/h, a do „stotke“ dolazi za devet sekundi.

Auto s takvim komponentama košta 16.000 eura, što je za usporedbu današnjih standarda za električna vozila zaista mala cijena.

Velik broj rezervacija

Sono Motors zabilježio je već 5.000 rezervacija za automobil, s njim se dobiva garancija na dvije godine ili 100.000 km, serijska LED svjetla, ISOFIX, sustav informacija i mogućnosti USB i Bluetooth povezivanja, četiri zvučnika i električni servo.

Puno toga za cijenu koja ne prelazi gornje okvire obiteljskog automobila, tako da će se broj rezervacija i kupaca s vremenom rapidno povećati.