Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
17. veljače 2019.
Ispis članka: Nema vam tko čuvati dijete? Izumljen robot koji se igra s vašim djetetom, priča mu šale i uči ga jezike - Novi List

NoviList.hr

Nema vam tko čuvati dijete? Izumljen robot koji se igra s vašim djetetom, priča mu šale i uči ga jezike

Nije skupo

15. lipanj 2018 11:13

Napisao: HINA

Screenshot YouTube

Robot veličine djeteta koji govori kineski i engleski, poučava matematiku, priča šale i predlaže igre predstavljen je nedavno u Šangaju a zamišljen je kao pratnja najmanjoj djeci koja se nemaju s kim igrati.

»iPal«, visok poput petogodišnjaka, pokreće se na kotačima, ima gibljive ruke, na prsima mu je velik zaslon-tablet a pokretljive oči su opremljene tehnologijom za prepoznavanje lica.

»Robot je zamišljen kao društvo djeci«, rekao je Tingyu Huang, suosnivač AvatarMind Robot Technologyja, razvojne tvrtke koja je osnovana prije četiri godine a sjedište joj je u Nankingu, na istoku Kine.

»Kada dijete vidi našeg robota odmah ga prihvaća kao prijatelja, drugo dijete u obitelji«, rekao je.

Robot je bijele boje s ružičastim ili plavim obrubom, po izboru, a roditeljima može omogućiti da razgovaraju s djetetom i da ga nadziru zahvaljujući senzorima pomoću kojih sluša i promatra okolinu.

Cijena mu je oko 1.200 eura, a luksuzni model s većim zaslonom i baterijom produljenog vijeka trajanja dostiže i 1.720 eura.

AvatarMind ima u planu proizvesti robota koji će praviti društvo i starijima, podsjećati ih na uzimanje lijekova i nazvati bolnicu u slučaju potrebe.

Ipak, »mislim da roboti ne mogu biti zamjena za roditelje i profesore«, istaknuo je Huang. »No iPal im može pomoći u poslu«.