Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 26
Sutra: 12° 12° 26
20. studenoga 2019.
Ispis članka: ZDRAV ROŠTILJ Uz ova tri savjeta postići ćete harmoniju okusa i boja na tanjuru - Novi List

NoviList.hr

ZDRAV ROŠTILJ Uz ova tri savjeta postići ćete harmoniju okusa i boja na tanjuru

Ručak na otvorenom

8. svibanj 2019 09:00

Napisao: NL native

Potrebno je nekoliko preduvjeta za pripremu nutritivno kvalitetnog obroka

Foto: iStock

Nema slađeg mesa od mesa s roštilja, složit će se mnogi. Težnja da svojoj obitelji i prijateljima pripremimo nutritivno kvalitetan obrok dovodi nas do pojma zdravog roštilja. Pridržavajući se samo tri savjeta koje donosimo u nastavku postići ćete harmoniju okusa i boja na tanjuru.

Koristite plinski roštilj - prije svega nema petljanja s drvima i ugljenim briketima, već se radi o puno jednostavnijoj i čišćoj varijanti. A s obzirom da nema klasične vatre, masnoća i sokovi iz mesa se neće paliti kao kod klasičnog roštilja. A regulacija topline je puno jednostavnija. Okretanjem dugmeta smanjit ćete ili pojačati roštilj upravo na temperaturu koja vam treba. Preporuka je na plinskom roštilju smanjiti toplinu s visoke na srednju i paziti da se meso ne prepeče jer tako ostaje zdravije, a ne gubi na okusu. Pritom je vrlo dobra stvar i termometar za meso kojim se može kontrolirati da se ono ravnomjerno ispeče, odnosno da i unutrašnjost bude pravilno ispečena. Govedinu, svinjetinu ili janjetinu valja peći dok temperatura ne dosegne 70 stupnjeva, piletinu do 75 stupnjeva.

Postoji više varijanti plinskih roštilja. Tu su oni s lava kamenjem kod kojih plamenici zagrijavaju lava kamenje. Na tržištu su se pojavili i oni koji umjesto lava kamenja imaju brikete od posebne keramike, a koji nisu porozni i ne skupljaju masnoću. A tu su i roštilji samo s plamenicima koji su zaštićeni metalnom kapom.

Marinirajte- studije pokazuju da se mariniranjem, primjerice piletine, smanjuje stvaranje neželjenih spojeva u termički obrađenom mesu. Uz to, marinade čine meso mekšim i ukusnijim. Kombinacija jabučnog octa, smeđeg šećera, maslinovog ulja, limunovog soka, senfa, češnjaka i soli, učinit će meso zdravijim i boljim. U marinade se može dodati i začinsko bilje. Dapače. Origano, peršin, majčina dušica, ružmarin, mažuran... Sve to dodatno će obogatiti roštilj. Ljubitelji neće odustati ni od jačin barbeque umaka primjerenih crvenom mesu s dozom worchestera, salse i meda. 

Ne zaboravite povrće, ali i voće - povrće zaslužuje svoje mjesto na svakom roštilju. Brzo je gotovo, ukusno, a zadržava okus i teksturu. Tikvice, paprike, šampinjoni, patlidžani, klipovi kukuruza... Izbor je doista velik. Međutim, malo je poznato da roštilju nije strano ni voće. Citruse se može roštiljati u kori, kruške, jabuke, breskve prepolovite i tako pecite. Poželjno je premazati s malo maslinovog ulja kako se ne bi lijepilo za ploču, odnosno rešetku.

Sve za roštilj potražite u Interspar- u