Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
9. prosinca 2019.
Ispis članka: RECEPT DANA Božanstvena parmigiana prema receptu Jamieja Olivera - Novi List

NoviList.hr

RECEPT DANA Božanstvena parmigiana prema receptu Jamieja Olivera

Mediteranska kuhinja

31. srpanj 2019 11:33

Napisao: P. N.

Poznati kuhar otkriva recept za poznati talijanski klasik

Foto: iStock

Isprobajte svjetski poznato tradicionalno talijansko jelo- složenac s patlidžanima obogaćen rajčicama, mozzarellom i parmezanom. Fini i bogati vegetarijanski obrok bit će odlična ideja za ručak ili laganu večeru, a može poslužiti i kao dodatak ribljim ili mesnim jelima. U slast!

Sastojci:

3 veća patlidžana

maslinovo ulje

1 luk, oguljen i sitno nasjeckan

1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan

puna žličica suhog origana

1 kg svježih, zrelih rajčica

sol

svježe mljeveni papar

malo vinskog octa

šaka svježeg bosiljka

šalica naribanog, kvalitetnog parmezana

pola šalice krušnih mrvica

malo svježeg origana (opcionalno)

150 g buffalo mozzarelle

Priprema:

1. Patlidžane operite i nasjeckajte po dužin, debljine 1 cm. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk, češnjak i suhi origano i pirjajte na srednje jakoj vatri 10- ak minuta. Svježe rajčice kratko stavite u lonac s kipućom vodom, izvadite žlicom i prebacite na kratko u posudu s hladnom vodom, a zatim koru ogulite nožićem i nasjeckajte rajčice na komadiće te dodajte u tavu s lukom. Dobro promiješajte, poklopite i pustite da se krčka 15 min.

2. Patlidžane kratko popržite s obje strane na grill ili običnoj tavi te stavite sa strane. Kad se umak od rajčica reducira, dodajte sol, papar, malo vinskog octa i listove svježeg bosiljka.

3. U manji kalup za pečenje stavite sloj umaka od rajčice, zatim naribani parmezan te sloj patlidžana . Ponovite dok ne iskoristite sve sastojke, a na kraju zalijte umakom od rajčice, dodajte kriške mozzarelle i pospite parmezanom. Pospite krušnim mrvicama koje prethodno možete prepržiti na tavi, na malo maslinovog ulja, s dodatkom svježeg origana.

4. Pecite na 190º C pola sata.