Ako volite slanutak i jela nalik omletu, onda bi ovo mogao postati vaš novi omiljeni recept. Omislio ga je Gaz Oakley, fantastični mladi profesionalni chef iz Walesa i autor popularne kuharice Vegan 100 posto koju je Planetopija nedavno objavila na hrvatskom jeziku. Više od 100 recepata i originalnih ideja za jela koja želite ponoviti, i ponoviti…
Sastojci za jedan veliki “omlet”
Za “omlet”:
120 g (1 šalica) brašna od slanutka
1 žličica začina ras-el-hanout
1/2 žličice mljevenog kumina
1/4 žličice kajenskog papra
1/4 žličice crvene paprike
1/4 žličice mljevene kurkume
1/4 žličica sjeckanog svježeg timijana
po prstohvat morske soli I svježe mljevenog papra
2 žlice prehrambenog kvasca
1 žličica praška za pecivo
približno 250 ml (1 šalica) vode.
Nadjev:
1 crvena paprika babura
1 mali crveni luk
6 cherry rajčica
10 zelenih maslina bez koštica
šaka špinata
malo maslinovog ulja, za prženje.
Dodaci za posluživanje:
šaka svježeg baby špinata
1 žlica humusa
narezani avokado.
Priprema: Prvo, trebat će vam velika zdjela. U nju stavite sve sastojke za omlet osim vode. Dobro promiješajte, a zatim umiješajte dovoljno vode dok ne dobijete konzistenciju tijesta za palačinke.
Pokrijte tijesto i stavite ga u hladnjak na 15 minuta dok pripremate sastojke za nadjev. Sitno narežite luk i papriku. Za ovo su jelo najbolje tanke trake podjednake veličine. Jednostavno prepolovite rajčice i nasjeckajte masline na tri dijela. Operite špinat.
Zagrijte veliku tavu za pečenje s neprijanjajućim dnom koju možete staviti u pećnicu i dodajte kap maslinovog ulja. Zagrijte gril u pećnici.
Dodajte papriku i crveni luk i pirjajte na srednjoj vatri 2 minute, često miješajući. Nakon što povrće omekša, izvadite ga iz tave i dodajte u zdjelu s rajčicama, maslinama i špinatom. Smanjite vatru i dodajte još malo ulja ako mislite da je potrebno. Ulijte tijesto, a zatim brzo dodajte izdašni nadjev od povrća.
Prijajte na laganoj vatri 3 minute pa stavite tavu ispod grila kako biste zapekli i gornji dio. Pecite pod grilom oko 3-4 minute ili dok ne pozlati.
Prebacite omlet na zagrijani tanjur i stavite na vrh lagano začinjeni baby špinat, humus i avokado.