Originalna jela

Kako napraviti marokanski “omlet” bez jaja? Autor kuharice “Vegan 100 posto” chef Oakley zna kako

Portal Novilist.hr



Ako volite slanutak i jela nalik omletu, onda bi ovo mogao postati vaš novi omiljeni recept. Omislio ga je Gaz Oakley, fantastični mladi profesionalni chef iz Walesa i autor popularne kuharice Vegan 100 posto  koju je Planetopija nedavno objavila na hrvatskom jeziku. Više od 100 recepata i originalnih ideja za jela koja želite ponoviti, i ponoviti…


Sastojci za jedan veliki “omlet” 


Za “omlet”:




120 g (1 šalica) brašna od slanutka


1 žličica začina ras-el-hanout


1/2 žličice mljevenog kumina


1/4 žličice kajenskog papra


1/4 žličice crvene paprike


1/4 žličice mljevene kurkume


1/4 žličica sjeckanog svježeg timijana


po prstohvat morske soli I svježe mljevenog papra


2 žlice prehrambenog kvasca


1 žličica praška za pecivo


približno 250 ml (1 šalica) vode.


Nadjev:


1 crvena paprika babura


1 mali crveni luk


6 cherry rajčica


10 zelenih maslina bez koštica


šaka špinata


malo maslinovog ulja, za prženje.


Dodaci za posluživanje:


šaka svježeg baby špinata


1 žlica humusa


narezani avokado.


Priprema: Prvo, trebat će vam velika zdjela. U nju stavite sve sastojke za omlet osim vode. Dobro promiješajte, a zatim  umiješajte dovoljno vode dok ne dobijete konzistenciju tijesta za palačinke.


Pokrijte tijesto i stavite ga u hladnjak na 15 minuta dok pripremate sastojke za nadjev. Sitno narežite luk i papriku. Za ovo su jelo najbolje tanke trake podjednake veličine. Jednostavno prepolovite rajčice i nasjeckajte masline na tri dijela. Operite špinat. 


Zagrijte veliku tavu za pečenje s neprijanjajućim dnom koju možete staviti u pećnicu i dodajte kap maslinovog ulja. Zagrijte gril u pećnici. 


Dodajte papriku i crveni luk i pirjajte na srednjoj vatri 2 minute, često miješajući. Nakon što povrće omekša, izvadite ga iz tave i dodajte u zdjelu s rajčicama, maslinama i špinatom. Smanjite vatru i dodajte još malo ulja ako mislite da je potrebno. Ulijte tijesto, a zatim brzo dodajte izdašni nadjev od povrća.


Prijajte na laganoj vatri 3 minute pa stavite tavu ispod grila kako biste zapekli i gornji dio. Pecite pod grilom oko 3-4 minute ili dok ne pozlati.


Prebacite omlet na zagrijani tanjur i stavite na vrh lagano začinjeni baby špinat, humus i avokado.