Foto Istock
Za ovaj recept možete koristiti dvije najpopularnije vrste tikve – butternut ili hokaido. Obje će se jednako dobro uklopiti u jelo
Sastojci za 4 osobe: 200 g tjestenine lazanje, 50 g parmezana
Za kremu od tikve: 500 g butternut tikve, 4 dcl povrtnog temeljca, 1 poriluk, 30 g maslinovog ulja, sol, papar
Za umak: 460 g svježih i kvalitetnih kobasica, 100 ml bijelog vina, prstohvat sjemenki koromača, 1 grančica ružmarina, 50 ml povrtnog temeljca, sol, maslinovo ulje
Za umak bešamel: 500 ml mlakog mlijeka, 50 g brašna, 50 g maslaca, muškatni oraščić, sol
Meso kobasice dinstati na malo maslinova ulja, zatim podliti bijelim vinom, a kada alkohol ispari dodati onih 50 grama tikve što ste ostavili po strani. Kuhati 15 do 20 minuta podlijevajući povrtnim temeljcem. Dok se ragu kuha izmiksati tikvu dok ne dobijete kremu.
Kada ste pripremili sve možete slagati lazanje. Na dno kalupa dimenzija 20X30 cm staviti malo umaka bešamel i kreme od tikve. Na to poslagati prvi red tjestenine, zatim ragu od kobasica i malo gljiva. Poškropiti kremom od tikve i bešamelom. Slagati redove dok se ne potroše svi sastojci. Završiti sa slojem bešamela. Posuti parmezanom i peći 20-ak minuta na 180 stupnjeva. Posljednjih nekoliko minuta uključiti program grill kako bi lazanje dobile lijepu boju. Prije posluživanja ostaviti da stoji bar desetak minuta.