Slatki festival

Gradi se čokoladni Lungomare: Majstori čokolode “okupirali” Opatiju

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: M. ANIČIĆ

Foto: M. ANIČIĆ

Stigli su čokokreativci iz različitih dijelova Hrvatske te gosti iz Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine



OPATIJA Čokolada je zauzela svaki kantun Kristalne dvorane hotela Kvarner, a čim je sajam jučer u 14 sati otvoren, zaljubljenici u magične slastice koje popravljaju raspoloženje i kojima je nemoguće reći ne, koji su čekali na terasi, radoznalo su krenuli u razgledavanje ponude na tridesetak štandova.


Odazvali su se čokokreativci iz različitih dijelova Hrvatske, ali i gosti iz Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine, te bi se za 12. opatijski Festival čokolade moglo reći da je, sudeći prema originalnosti koja »poziva na još«, ovo do sada najpotpunije izdanje najslađega festivala uz koji započinje i najljepši advent uz more – Advent u Opatiji.


Opatijski simboli


Na centralnoj poziciji Marina Prijatelj i akademska kiparica Georgette Yvette Ponté započele su izradu torte Lungomare koja će biti dugačka više od četiri metra i simbolizirat će kilometre najljepše šetnice uz more, a rezat će se u nedjelju u podne, dok je istovremeno »ambasador čokolade« Admir Karalić u susjedstvu »popravljao« svoju čokoladnu skulpturu kamelije koja je djelomično kreirana u Zagrebu, a sada se usavršava u Opatiji.




– Kamelija je simbol Opatije i sve što vidite je izvedeno od čokolade. Utrošili smo pet kilograma čokolade i skulptura je u potpunosti jestiva, a bila bi još i veća da nam nije bio problem transport iz Zagreba – rekao je Karalić koji kaže da je čokolada puno više od jednostavne slastice, te u nekim zemljama postoje i natjecanja u izradi skulptura od čokolade.


Ana Gabriela Sandoval Ferrera čokoladu s juga Mexica prodaje u Zagrebu, a sve do nedjelje i na sajmu u Opatiji i to uz 30 posto niže cijene od uobičajenih.


Ravno iz Meksika


– Prvi put gostujemo u Opatiji i nudimo tradicionalne meksičke ručno izrađene čokolade, bez ikakve industrije. Kakao se melje ručno i ova je čokolada vrlo intenzivna, ona je više hrana nego li klasičan slatkiš. Nudimo i čokolatine bez šećera, s 80 posto kakaa zaslađene nektarom od agave i prirodnom vanilijom, bez aditiva i konzervansa. Tu su i čaj od kakaa i prirodni kakao prah, te bombice energije – rekla je Sandoval Ferrera.



S obližnjeg štanda smiješe nam se i gosti iz Slovenije, iz Murskog Središča, koji surađuju s mađarskim proizvođačima čokolade. Tomislav Tratnjek kaže da je jako sretan što je ušao u ovu prekrasnu opatijsku slatku priču i to prvi put s čokolatinima od posebne vrste lješnjaka koji su 2016. godine u Londonu proglašeni za najbolje na svijetu.


– Pozivamo ljude na degustaciju, neka dođu i probaju novosti iz čarobnog svijeta čokolade – pozvao je Tratnjek.


Festival se nastavlja tijekom cijelog vikenda i to, osim u hotelu Kvarner, i na mnogim drugim lokacijama u gradu, pa je Opatija za vikend koji je započeo – pravi odabir za romantičan izlazak, užitak u glazbenim programima i kupovinu slatkih darova.


Admir Karalić usavršava svoju kameliju od pet kilograma čokolade Stigle i meksičke ručno izrađene čokolade – Ana Gabriela Sandoval Ferrera Tomislav Tratnjek i najbolji čokolatini na svijetu 2016. godine