Potencijalno smrtonosna bolest

Virus koji prenose komarci odnio 35 života u Srbiji i Grčkoj

Hina

Virus prenose komarci, a najopasnije je za vrijeme toplih dana, obično u srpnju i kolovozu

Virus prenose komarci, a najopasnije je za vrijeme toplih dana, obično u srpnju i kolovozu

U Hrvatskoj je zaražena jedna žena u Karlovcu koja je kao posljedicu razvila encefalitis, ali je njezino stanje stabilizirano u bolnici još 16. kolovoza. Virus se vjerojatno proširio dalje, ali je pošto u velikoj većini slučajeva bolest ima blag tijek pacijenti ne traže pomoć liječnika pa se tako niti bolest ne registrira



BEOGRAD Virus Zapadnog Nila odnio je šest života u Srbiji prošli tjedan pa se time ukupan broj umrlih u zemlji koja je virusom najpogođenija u Europi povećao na 21, izvjestili su u srijedu zdravstveni službenici.


Ukupno je virusom Zapadnog Nila u Srbiji zaraženo 213 ljudi, od kojih je većina u glavnom gradu Beogradu, objavio je Institut za javno zdravstvo.


Grčka je druga najgore najteže zemlja s pet smrtnih slučajeva prošlog tjedna. Zbirno je ondje bilo 16 mrtvih, a registriranih bolesnika130.




U Grčkoj je bolest najzastupljenija u područjima oko Atene, poluotoka Peloponeza i Soluna, prenosi grčka novinska agencija ANA-MPA.


Smrtni slučajevi su u regiji zabilježeni još i u Rumunjskoj i na Kosovu, a oboljeli u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.


U Hrvatskoj je zaražena jedna žena u Karlovcu koja je kao posljedicu razvila encefalitis, ali je njezino stanje stabilizirano u bolnici još 16. kolovoza.


Virus se vjerojatno proširio dalje, ali je pošto u velikoj većini slučajeva bolest ima blag tijek pacijenti ne traže pomoć liječnika pa se tako niti bolest ne registrira.


Virus prenose komarci, a najopasnije je za vrijeme toplih dana, obično u srpnju i kolovozu kada su komarci u Europi najaktivniji.


Oko 80 posto zaraženih ljudi nema nikakve simptome, a kod ostalih oni nalikuju gripi.


Bolest je potencijalno smrtonosna, obično među starijim pacijentima, ako se pretvori u encefalitis ili meningitis.


virus Zapadnog Nila, virus, Srbija,