Visok 330 metara

Toranj od stakla, čelika i cementa: U New Yorku službeno otvoren novi neboder WTC-a

Hina

Reuters

Reuters

Kada su »tornjevi blizanci« WTC-a uništeni u terorističkim napadima 11. rujna 2001., preživjele žrtve, gradske vlasti i građevinar Larry Silverstein godinama su se sporili da li ponovo izgraditi tornjeve ili taj prostor pretvoriti u memorijalni centar



Nakon godina odugovlačenja i financijskih teškoća, u ponedjeljak je u New Yorku službeno otvoren novi neboder Svjetskog trgovinskog centra (WTC – World Trade Center), javlja dpa.


Neboder s 80 katova, poznat kao »3 World Trade Center«, visok 330 metara, peta je najviša zgrada u New Yorku.


Toranj od stakla, čelika i cementa projektirao je britanski arhitekt Richard Rogers, koji također stoji iza Pompidou centra u Parizu, a 2007. je osvojio nagradu Pritzker. Toranj ima tri terase i 44 lifta.




Kada su »tornjevi blizanci« WTC-a uništeni u terorističkim napadima 11. rujna 2001., preživjele žrtve, gradske vlasti i građevinar Larry Silverstein godinama su se sporili da li ponovo izgraditi tornjeve ili taj prostor pretvoriti u memorijalni centar.


Godine 2014. na mjestu »blizanaca« niknuo je glavni toranj »One World Trade Center«, poznatiji kao Toranj slobode, visok 541 metar, što ga čini najvišim neboderom na zapadnoj hemisferi.