Labirint

TREĆA SPASILAČKA AKCIJA Iz spilje spašena dvojica dječaka, spas čekaju još dvojica i trener

Hina

Reuters

Reuters

Vođa operacije Narongsak Osottanakorn rekao je kako spasioci uče iz svog iskustva i kako su u drugom krugu spašavanja bili dva sata brži



NOVO 11.30 U  trećoj operaciji spašavanja u Tajlandu spašena su još dvojica dječaka, javljaju agencije. U spilji su ostala još dvojica dječaka i njihov trener.


Pogledajte video iz spilje.


 Spasioci u utorak nastavljaju s pripremama za treću operaciju spašavanja u kompleksu spilja u Tajlandu u kojoj su još ostala četiri dječaka i njihov nogometni trener. Još četiri dječaka su izvučena u ponedjeljak iz labirinta spilje Tham Luang koja se nalazi na granici s Mjanmarom, čime je broj spašenih u utrci s monsunskim vremenom koje puni kompleks vodom narasao na osam. Dječaci su u spilji od 23. lipnja.Vođa operacije Narongsak Osottanakorn rekao je kako spasioci uče iz svog iskustva i kako su u drugom krugu spašavanja bili dva sata brži.Tim inozemnih ronioca i tajlandskih marinaca navodio je dječake tijekom devet sati duge operacije, kroz gotovo 4 kilometara tunela koji su nekad poplavljeni.Ljudi diljem Tajlanda slave dosadašnji uspjeh spasioca, uključujući i školu Mae Sai Prasitsart koju pohađa šest zatočenih dječaka. »Veoma sam sretan zbog onih koji su uspjeli izaći i mislim da će danas svi biti vani«, rekao je 14-godišnji Waranchit Karnkaew.»Želim odvesti svoje prijatelje na ručak i da igramo nogomet«, dodao je.Spasioci ističu kako im je potrebno 20 sati za obnovu zaliha kisika, a očekuje se da će iduća operacija krenuti u utorak poslijepodne po lokalnom vremenu, ako to dopuste meteorološke prilike.No nisu htjeli otkriti hoće li u idućem pothvatu pokušati izvući svih petero preostalih, a dosadašnji plan bio je izvlačenje njih četvero.»Ovisi o okolini. Ako nam pomogne bog kiše, mogli bi djelovati brzo. No ako to ne učini, to bi mogao biti izazov«, zaključio je Narongsak.