Zločin koji je promijenio SAD

Suze na posljednjem oproštaju: 20 godina nakon monstruoznog ubojstva, gej student napokon pokopan

P. N.

YouTube screenshot

YouTube screenshot

Više od dva desetljeća nakon divljačkog ubojstva koje je šokiralo Ameriku i pokrenulo preispitivanje o homofobnom nasilju, Matthew Shepard napokon je u petak pokopan u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu.



Mnogo je suza bilo na posljednjem oproštaju od momka koji je postao simbol pokreta za prava homoseksualaca.


»Važno je da napokon imamo dom za Matta, dom koji je siguran, koji drugi mogu posjetiti, u kojem ga nitko neće mrziti i koji je toliko volio«, rekao je njegov otac Dennis Shepard.


»Matt je volio crkvu, volio je misu, volio je činjenicu da je to utočište svakome tko u nju uđe«, dodao je otac, zahvalivši katedrali na tome što je prihvatila njegova sina.




Sheparda, 21-godišnjeg studenta političkih znanosti i stranih jezika koji je želio biti diplomat, namamila su dvojica mladića pretvarajući se da su homoseksualci.


Izvukli su ga na prevaru iz bara u Laramieju u listopadu 1998., skinuli do gola, divljački ga pretukli i na velikoj ga hladnoći ostavili privezanog za ogradu na polju.


Pronašli su ga prolaznici 18 sati kasnije, koji su prvo mislili da vide strašilo. Umro je u bolnici nekoliko dana kasnije.


Dvojica muškaraca Aaron McKinney i Russell Henderson proglašeni su krivima za ubojstvo i osuđeni na dvije doživotne kazne svaki.



Njegov prvi pogreb ometala je skupina ekstremista s natpisima »Bog mrzi pedere«.


Strahujući da će mu grob biti vandaliziran, Shepardovi roditelji uzeli su urnu u svoju kuću gdje je bila sve do petka.


Sada je pokopan u kripti katedrale, što je rijetka počast. Ondje je posljednje počivalište pronašlo samo 200 ljudi, uključujući bivšeg predsjednika Woodrowa Wilsona i gluhoslijepu aktivitici Helen Keller.


Ispraćaj je vodio Gene Robinson, prvi biskup homoseksualac u Episkopalnoj crkvi.


»Matt je bio sretniji od većine mladih homoseksualaca te 1998. Imao je roditelje i brata koji su ga voljeli«, rekao je Robinson, neuspješno susprežući emocije. Zahvalio je njegovim roditeljima što su taj »užasan događaj pretvorili u nešto dobro«.


Svećenik je zatim poslao i političku poruku, pozvavši sve na kongresne izbore 6. studenoga.


Ondašnji predsjednik Barack Obama je 2009., na desetu godišnjicu Shepardove smrti potpisao zakon koji nosi njegovo ime, kojim su federalni zakoni protiv mržnje prošireni na seksualnu orijentaciju i rodni identitet.


Robinson je upozorio da su prava LBGTQ Amerikanaca ponovo ugrožena.


»Upravo sada, meta je transrodna zajednica«, rekao je biskup referirajući se na najave da administracija Donalda Trumpa razmišlja o tome da rod definira kao čisto biološku kategoriju.


»Postoje snage koje bi ih izbrisale iz Amerike, uskratile im pravo da se definiraju sami. Moramo biti uz njih«, rekao je i izazvao pljesak okupljenih.


Završio je dirljivom porukom za ubijenog studenta.


»Matt, mirno počivaj ovdje. Sada si siguran. I da, dobrodošao kući«.