Rješenje za dug

Rosneft bi mogao preuzeti venezuelansku državnu naftnu kompaniju

Hina



Venezuelanska vlada spremna je kontrolu nad državnom naftnom kompanijom PDVSA predati ruskom Rosneftu kako bi podmirila dug Rusiji, izvijestili su mediji pozivajući se na izvore iz naftne industrije.


Citirajući venezuelanski El Nacional, ruska agencija Tass izvještava da se taj radikalni potez raspravlja kao način brisanja Caracasova duga Moskvi. Taj dug je znatan: krajem lipnja ove godine Venezuala je dugovala 1,1 milijardu, a krajem ožujka 1,8 milijardi dolara.


Prije dvije godine Caracas i Moskva dogovorili su restrukturiranje još jednog duga od 3,15 milijardi dolara Rusiji tijekom deset godina, uz minimalna plaćanja u prvih šest godina. Od 2006. godine ruski zajmovi Venezueli ukupno su dostigli više od 17 milijardi dolara.




Prema izvješću El Nacionala, Moskva je pozitivno reagirala na prijedlog preuzimanja PDVSA-a, te je osnovano nekoliko povjerenstava i poslano u Venezuelu radi procjene stanja. No, kako se navodi, prve informacije ukazuju da je tvrtka prevelika i da su joj potrebna ozbiljna otpuštanja kako bi postala konkurentnija.


Analitičari pak smatraju da to ipak ne bi u većoj mjeri pomoglo venezuelanskoj kompaniji opterećenoj SAD-ovim sankcijama. Naime, većina tih sankcija odnosi se upravo na PDVSA zbog njegove vitalne uloge »kasice-prasice« za Vladu i predsjednika Nicolasa Madura. Napominjue da je i Rosneft obuhvaćen američkim sankcijama.