Sukobi s policijom

Riječanin na opkoljenom sveučilištu u Hong Kongu: ‘Studenti grade zid, blokirali su kinesku vojnu bazu’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Na Sveučilištu vlada nevjerojatna organizacija. Studenti se spremaju za dugotrajnu opsadu, imaju hrane i lijekova, svu potrebnu opremu, objašnjava naš čitatelj koji je s nama podijelio video s opkoljenog sveučilišta



HONG KONG Politehničko sveučilište u Hong Kongu je pod opsadom policije koja gumenim mecima i suzavcima pokušava potisnuti protuvladine prosvjednike i spriječiti ih u pokušaju bijega iz kampusa, javlja u ponedjeljak Reuters.


Prosvjednici zabarikardirani na kampusu Politehničkog sveučilišta zapalili su ranije u ponedjeljak glavni ulaz kako bi spriječili ulaz policije, a policija je kampus proglasila “poprištem izgreda”, što znači da izgrednicima prijeti kazna zatvora u trajanju od 10 godina.


“Policija možda neće jurnuti na kampus kako bi ga zauzela, više se čini da pokušava uloviti ljude pri bijegu”, kazao je demokratski zastupnik Huui Chi-fung.





Prema njegovim riječima, situacija nije optimistična, a parlamentarni zastupnici i uprava fakulteta nisu uspjeli posredovati kod policije.


Na licu mjesta zatekao se i naš čitatelj koji javlja kako studenti pred sveučilištem grade barikadu.


– Počeli su zidati zid, ispred kojeg se nalazi isturenija linija obrane, u pozadini je još jedna manja barikada, kao prva linija obrane.


Da cijela stvar bude apsurdnija, odmah kraj sveučilišta nalazi se kineska vojna baza. Ovim potezom studenata kineski vojnici su zapravo zarobljeni u svojoj bazi. Ne mogu van. S druge strane također im je blokiran i drugi ulaz, objašnjava naš čitatelj.



Vojska se zasada ne miješa.


– Oni jednostavno ignoriraju sve što se dešava. Dokle će to tako potrajati to nitko ne zna, dodaje.


Iza samih barikada studenti razbijaju ploče s pločnika i koriste ih kao municiju za gađanje policije. Sve se to odvija doslovno deset metara od kineske vojne baze.


– Na Sveučilištu vlada nevjerojatna organizacija. Studenti se spremaju za dugotrajnu opsadu, imaju hrane i lijekova, svu potrebnu opremu, objašnjava naš čitatelj koji je s nama podijelio video s opkoljenog sveučilišta.



Bojeći se krvavog gušenja prosvjeda na sveučilištu, više desetaka prosvjednika, gušeći se u dimu suzavaca, pokušava se probiti kroz policijske barikade.


Nakon sukoba s prosvjednicima proteklog vikenda i ranjavanja jednog policajca strijelom, policija je zaprijetila da će upotrijebiti prave metke budu li prosvjednici koristili molotovljeve koktele i drugo improvizirano oružje, čime je gotovo šestomjesečna kriza u Hong Kongu ušla u novu, opasnu fazu.



Policija, koja je okružila sveučilište, nije u ponedjeljak objasnila svoju taktiku, no studenti poručuju da im treba pomoć i da žele da to znaju svi stanovnici Hong Konga.


Sukobi između prosvjednika i policije buknuli su i u obližnjoj trgovinskoj zoni na ulici Nathan Road nakon što su aktivisti zaustavili promet te natjerali vlasnike dućana i upravu trgovačkih centara na zatvaranje.


Prema bolničkim izvorima, u najnovijim je sukobima ozlijeđeno 38 ljudi.



SAD je danas osudio “neutemeljenu primjenu sile” u Hong Kongu, pozivajući Peking da zaštiti slobodu grada.


Peking i dalje ne pristaje ni na jedan ključni zahtjev prosvjednika, uključujući onaj o slobodnim izborima. U više su navrata upozoravali da neće tolerirati otpor pa se sve više strahuje od moguće izravne kineske intervencije radi gušenja pobune.



Okidač za prosvjede bio je prijedlog zakona o izručenju osumnjičenika za kaznena djela Kini, koji je u međuvremenu povučen. U međuvremenu su prosvjednici zatražili i istragu o navodnoj policijskoj brutalnosti.


Kineski predsjednik Xi Jinping proteklog je tjedna oštro poručio da kriza u Hong Kongu ugrožava sustav ‘jedna zemlja, dva sustava’, na kojem se baziraju odnosi dvije strane od povrata Hong Konga u sastav Kine.