Spasilačka akcija

Potraga se nastavlja u nestabilnim ruševinama vijadukta u Genovi

Hina

Reuters

Reuters

»Ove noći nismo imali sreće, nismo nikog pronašli«, kazao je Emanuele Gissi, šef vatrogasaca na licu mjesta. »Još uvijek tražimo udubine u koje bi se mogli skloniti ljudi, živi ili ne«



GENOVA Dizalice i rovokopači nastavili su u četvrtak raskrčivati ruševine urušenog mosta u Genovi, na sjeveru Italije, kako bi psi mogli pratiti tragove preživjelih ili novih žrtava.


Po posljednjim podacima o broju stradalih u nesreći ima 38 mrtvih i 16 ozlijeđenih, od kojih se devet nalazi u teškom stanju. No, vjerojatno još ima vozila i putnika blokiranih u gomili betona i željeza.


»Ove noći nismo imali sreće, nismo nikog pronašli«, kazao je Emanuele Gissi, šef vatrogasaca na licu mjesta. »Još uvijek tražimo udubine u koje bi se mogli skloniti ljudi, živi ili ne«.




»Pokušavamo odrezati velike komade betona koji su pali s mosta i potom ih premještamo s dizalicama i šaljemo pse tragače, a potom naše ljude, ako ima pozitivnih znakova«, objasnio je on.


»Ovaj tip posla je opasan jer su ruševine nestabilne«, jednako kao i dio mosta koji još stoji, istaknuo je vatrogasac.


Prefektura je primila puno upozorenja o nestalima, »ali je teško znati ne odgovara li netko na telefon jer je već na odmoru na drugom kraju svijeta ili je nažalost ondje ispod«, kazao je u srijedu navečer ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.


»Ono što je sigurno je da ljudi koji pretražuju ruševine kažu da ondje ispod ima još osoba«, dodao je on pozdravljajući rad stotine spasioca na licu mjesta.


Italija će proglasiti dan nacionalne žalosti kad se organizira svečani pogreb za žrtve. Po više medija, pogreb će se održati u subotu ujutro u Genovi.


Zamjenik premijera Luigi Di Maio rekao je u četvrtak kako će talijanska država morati preuzeti nadzor nad autocestama ako kompanije koje na to imaju koncesiju nisu u mogućnosti obaviti svoj posao kako treba.


Di Maio je istaknuo kako bi koncesionari trebali više ulagati u sigurnost umjesto brinuti o svojim dividendama.


Dionice talijanske Atlantie i drugih koncesionara u četvrtak su se našle pod velikim pritiskom. Dionice Atlantie, čija podružnica Autostrade per Italia upravlja vijaduktom koji se srušio u Genovi, nisu se danas prodavale, a vrijednost im je pala za više od 20 posto.