Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
19. veljače 2020.
Ispis članka: Papa proglasio sedam novih svetaca; među njima i Indijanka Kateri - Novi List

NoviList.hr

Papa proglasio sedam novih svetaca; među njima i Indijanka Kateri

Hodočasnici u Vatikanu

21. listopad 2012 14:41

Napisali: HINA , Portal Novilist.hr

Kateri Tekakwithe prva je svetica crvene rase koja je živjela u 17. stoljeću. Nakon što je pobjegla iz plemena zbog dogovorenog braka, sklonila se u jednome kanadskom plemenu u kojem je potom cijeli život posvetila Isusu. Umrla je sa samo 24 godine, a pripisuje je joj se niz čudesnih ozdravljenja

Američki Indijanci okićeni perlama i perjem pjevali su jutros uoči mise pjesme posvećene Kater Tekakwithe  / Foto Reuters

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. u nedjelju je proglasio sedmero novih svetaca Katoličke crkve, od kojih je dvoje s područja SAD-a, a među njima je i prva Indijanka koja je proglašena svetom.

Riječ je o Kateri Tekakwithe, prvoj svetici crvene rase koja je živjela u 17. stoljeću. Nakon što je pobjegla iz plemena zbog dogovorenog braka, sklonila se u jednome kanadskom plemenu u kojem je potom cijeli život posvetila Isusu. Umrla je sa samo 24 godine, a pripisuje je joj se niz čudesnih ozdravljenja. Proces njezine kanonizacije počeo je papa Ivan Pavao II. 1980. godine. Oko lika Kateri u svojem romanu "Divni gubitnici" ispleo je priču i slavni pjesnik, glazbenik i pisac Leonard Cohen.

Još jedna nova svetica je sestra Marianna Cope, redovnica Trećega franjevačkog reda iz američke Syracuse, koja je sve do svoje smrti 1918. godine služila gubavcima. Kateri je "inspiracija domorodačkim vjernicima u Sjevernoj Americi," a Cope je svijetli primjer katolicima, rekao je Benedikt XVI.

Jedan od novih svetaca je i filipinski tinejdžer iz 17. stoljeća Pedro Calungsod, koji je pomagao jezuitskim svećenicima da preobrate domoroce na Guamu i kojega su ubili lokalni stanovnici koji su se protivili pokrštavanju.

Na trgu Svetoga Petra u Rimu danas su se okupili hodočasnici iz čitavog svijeta, a američki Indijanci okićeni perlama i perjem pjevali su jutros uoči mise pjesme posvećene Kateri. 

Otkad je 2005. postao poglavar Rimokatoličke crkve, Benedikt XVI. je, uz sedam posljednjih, ukupno proglasio svetima 44 osobe. U dugogodišnjoj proceduri, Katolička crkva svecima proglašava osobe za koje se utvrdi da su povezane s najmanje dva čuda.

U propovijedi održanoj tijekom mise Papa je odao priznanje novim svecima, rekavši da su oni primjer za cijelu crkvu, jer su "herojskom hrabrošću proveli živote u potpunoj posvećenosti Bogu i plemenitom služenju svojoj braći."

Svecima su proglašeni Jacques Berthieu, francuski jezuit i misionar iz 19. stoljeća, potom Giovanni Battista Piamarta, Talijan koji je osnovao katoličku tiskaru i izdavačku kuću u Bresci, španjolska časna sestra Maria del Carmen koja se bavila obrazovanjem djece i poboljšanjem uvjeta života žena radnica te Njemica Maria Schaeffer koja je postala uzor bolesnima i onima koji pate, jer je nakon pada u vrelu vodu dobila opekline po nogama koje nisu nikad zarasle te je godinama živjela u bolovima.