Bombardiranje u srpnju i kolovozu 2014.

Palestinci odbacuju izraelsko izvješće o sukobu u Pojasu Gaze

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Izraelska odluka da zaniječe da je ciljala civile u Gazi logičan je nastavak onoga što je Izrael radio u Pojasu Gaze", rekao je Egan Bseiso, glasnogovornik vlade palestinskog jedinstva, dodajući da Palestinci traže međunarodnu istragu tih događaja



RAMALLAH – Palestinci su u nedjelju odbacili izvješće izraelske vlade u kojem se zaključuje da izraelska vojska nije ciljala civile i civilne mete tijekom sukoba u srpnju i kolovozu 2014. u Pojasu Gaze u kojem je poginulo gotovo 2200 ljudi, većinom civila.


 ”Izraelska odluka da zaniječe da je ciljala civile u Gazi logičan je nastavak onoga što je Izrael radio u Pojasu Gaze”, rekao je Egan Bseiso, glasnogovornik vlade palestinskog jedinstva, dodajući da Palestinci traže međunarodnu istragu tih događaja.


Izrael u izvješću navodi da je riječ bila o “legitimnim napadima na vojne ciljeve, koji su izgledali civilni, a bili su dijelom vojnih operacija terorističkih skupina”.




Što se stradalih civila tiče, ocjenjuje se da su to bile “nesretne neizravne posljedice, ali legalne, legitimnih vojnih akcija u područjima u kojima su živjeli civili i okolici.”


Izrael je 8. srpnja 2014. pokrenuo ofenzivu na Pojas Gaze kako bi prekinuo raketne napade na svoj teritorij. U 50 dana poginulo je 2200 Palestinaca, među kojima više od 500 djece po podacima UN-a, dok je na izraelskoj strani stradalo 73 ljudi, uključujući 67 vojnika.


UNHCR bi trebao u lipnju objaviti svoje zaključke o tom sukobu.


Palestinci su se obratili Međunarodnom kaznenom sudu optužujući Izrael za ratne zločine, a tužiteljica je u siječnju odlučila provesti preliminarnu analizu tih događaja kako bi se utvrdilo postoje li temelji za otvaranje istrage.