Tajvan

Ova je azijska zemlja prva legalizirala istospolni brak

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Tisuće pristaša za prava homoseksualaca okupilo se izvan parlamenta u glavnom gradu, Taipeiju, kako bi gledali prijenos donošenja zakona uživo. Vikali su "Prvi u Aziji!" nakon što je članak zakona prošao



Tajvan je legalizirao istospolne brakove, s usvajanjem zakona postali su prva azijska država koja gay parovima daje pravo na brak.


Zastupnici su u petak donijeli zakon koji će omogućiti homoseksualnim parovima podnesu zahtjev za registraciju braka.


Tajvanski predsjednik Tsai Ing-wen, koji je vodio kampanju o ravnopravnosti braka, tweetao je nakon glasovanja: “Učinili smo veliki korak prema istinskoj jednakosti i učinili Tajvan boljom zemljom.”




Tisuće pristaša za prava homoseksualaca okupilo se izvan parlamenta u glavnom gradu, Taipeiju, kako bi gledali prijenos donošenja zakona uživo. Vikali su “Prvi u Aziji!” nakon što je članak zakona prošao.


“Ono što smo postigli nije lako”, rekla je Victoria Hsu, osnivačica i izvršna direktorica Tajvanskog saveza za promicanje prava na civilno partnerstvo.


“Zakon neće biti 100% savršen, ali to je dobar početak i to je veliki korak ka ukidanju diskriminacije na temelju seksualne orijentacije. Sada zakon kaže da svatko treba biti jednako tretiran bez obzira na to tko si, koga voliš “, kazala je.


Cindy Su, jedna od tisuću pristaša homoseksualnih brakova okupljenih ispred parlamenta, rekla je okupljenima: “Mi smo samo skupina ljudi koji žele dobro živjeti na ovoj zemlji i koji se vole”, piše The Guardian.


Tajvan, čija je godišnja parada ponosa najveća u regiji, odavno je središte LGBT aktivizma. Zagovornici su pozvali ostale azijske zemlje da slijede njegovo vodstvo.


“Nadamo se da će ovaj važan glas generirati valove diljem Azije i ponuditi prijeko potreban poticaj u borbi za ravnopravnost LGBTI osoba u regiji”, rekla je Annie Huang, vršiteljica dužnosti ravnatelja Amnesty Internationala u Tajvanu.


“Ovo je trenutak za pamćenje i slavljenje, ali to je bila duga i naporna kampanja za Tajvan”, zaključila je.