Zaplet u Kini

Osuđena petorka za neizvršeno ubojstvo koje su ustupali jedan drugome kao podizvođači

Hina

Ilustracija / Foto Reuters

Ilustracija / Foto Reuters



PEKING Zaplet dostojan crne filmske komedije dogodio se u Kini gdje su petorica plaćenih ubojica završila iza rešetaka jer su zadatak naručenog ubojstva jedan drugome ustupali ugovorom o podizvođenju, a u zatvoru je završio i šesti, nalogodavac.


Sve je počelo 2013., kada je poslovni čovjek gospodin Wei želio sudu tužiti trgovca nekretninama Qina Youhua zbog komercijalnog spora, objavio je sud u Naningu u južnoj kineskoj pokrajini Guangxi.


Međutim, gospodin Wei bojao se skupog suđenja pa je zaključio da mu je bolje fizički ukloniti gospodina Qina zbog čega je angažirao plaćenog ubojicu i obećao mu 2 milijuna juana (250.000 eura).




Angažirani plaćeni ubojica potražio je podizvođača koji će za njega obaviti posao te mu ponudio polovicu svote. Ni ovome se nije ubijalo pa je našao vlastitog podizvođača i tako je išlo do zadnjeg nalogoprimca koji je trebao obaviti ubojstvo za svotu spalu na samo 100.000 juna, odnosno 12.700 eura.


U konačnici se taj zadnji predomislio zaključivši da je svota premalena za rizik smrtne kazne kojoj se izlaže bude li otkriven. Zato je odlučio simulirati ubojstvo i zatražiti isplatu, a za to je morao stupiti u vezu s metom te su zajedno izradili lažne fotografije.


Sve je završilo na sudu i poslovni čovjek Wei osuđen je na pet godina zatvora zbog pokušaja ubojstva. Prvi angažirani plaćeni ubojica osuđen je na tri godine, a četvorica ostalih na kazne od 31 do 39 mjeseci zatvora.