Nemoćni

Nijedna općina u BiH ne želi prihvatilište za migrante na svom području: ‘Kako da ikoga na to natjeramo?’

Hina

Reuters

Reuters

Vlasti u Bihaću predlagale su da se migranti iz Vučjaka, ali i kampova Miral i Bira u središtu grada, premjeste na nenaseljenu lokaciju Medenog polja, no tome su se odmah usprotivile vlasti Bosanskog Petrovca



Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u ponedjeljak kako vlasti te zemlje pokušavaju naći rješenje za problem smještaja ilegalnih migranata, no nailaze na nepremostive zapreke jer niti jedna općina ne želi dati suglasnost da se takvi kampovi otvore na njenom teritoriju, a država nema nikakvih ovlasti sama donijeti takvu odluku.


»Nitko ne želi dopustiti otvaranje takvih centara«, kazao je Mektić za javni servis BHT 1 komentirajući činjenicu da su lokalne vlasti u Bihaću uskratile financiranje migrantskog kampa Vučjak kod tog grada pokušavajući na taj način ishoditi njegovo zatvaranje i premještanje migranata na neku drugu lokaciju.


Ministar sigurnosti BiH je kazao kako su u njegovom ministarstvu, kao i u drugim tijelima državne vlasti svjesni tih problema i nastoje naći rješenje, no niti jedna općina ne želi surađivati.




»Mi nemamo ovlasti nikoga na to natjerati«, kazao je Mektić potvrdivši neizravno kako je komplicirani unutarnji ustroj BiH postao zapreka rješavanju problema ilegalnih migracija.


Vlasti Republike Srpske ranije su zaprijetile kako neće dopustiti da se migranti, koji upravo preko tog entiteta ulaze u BiH, u njemu i zadržavaju te kako će ih sve prebaciti na područje Federacije BiH.


U tom pak entitetu prihvatni centri postoje samo kod Sarajeva i u Bihaću, gdje odlazi najveći broj migranata. Tamo ih, kako je u ponedjeljak ustvrdio gradonačelnik Šuhret Fazlić, trenutačno boravi između pet i šest tisuća.


On je ocijenio kako je to nedopustivo, a ukazao je na čijenicu da je Srbija problem riješila tako što je migrante smjestila u čak 18 kampova u različitim dijelovima zemlje.


»Tamo imate Komesarijat za izbjeglice koji o tome vodi računa«, kazao je Fazlić koji pak tvrdi kako je država BiH kriva zbog eskalacije migrantske krize.


Vlasti u Bihaću predlagale su da se migranti iz Vučjaka, ali i kampova Miral i Bira u središtu grada, premjeste na nenaseljenu lokaciju Medenog polja, no tome su se odmah usprotivile vlasti Bosanskog Petrovca, na čijem je to teritoriju i gdje je većinsko stanovništvo srpske nacionalnosti.


»Nitko migrante ne želi ovdje«, poručio je načelnik Petrovca Dejan Prošić ustvrdivši pritom kako će se, u slučaju da ih se tamo ipak smjesti, svo lokalno stanovništvo iseliti.