Razorni napad

NAJMANJE OSAMDESET MRTVIH U diplomatskoj četvrti u Kabulu eksplodirao kamion bomba

Hina

Reuters

Reuters

U diplomatskoj četvrti brojna su veleposlanstva, dodaje AFP i objašnjava da se eksplozija dogodila na trgu Zanbaq i na kontrolnoj točki koja vodi do predsjedničke palače i do veleposlanstava, napose njemačkog i indijskog, a u blizini je i sjedište NATO-a



Najmanje je 80 ljudi ubijeno, a 350 ranjeno u Kabulu u srijedu kada je eksplodirala snažna kamion bomba u središtu glavnoga grada Afganistana, javljaju agencije pozivajući se na medicinske i policijske izvore.


Napad je jedan od najtežih u afganistanskoj prijestolnici zadnjih nekoliko mjeseci, piše agencija Reuters.


Kamion bomba eksplodirao je u srijedu rano ujutro u diplomatskom središtu Kabula, prenosi agencija AFP i dodaje da su vlasti hitno pozvale stanovništvo na dobrovoljno davanje krvi u bolnicama.




Dr. Salim Rasuli, ravnatelj kabulskih bolnica, rekao je da je do sada više od 300 ranjenih prevezeno u bolnice, ali da bi broj žrtava mogao rasti.


Zgrade veleposlanstava Francuske i Njemačke oštećene su, rekla je francuska ministrica vanjskih poslova Marielle de Sarnez.


»Hvala Bogu, osoblje indijskog veleposlanstva živo je i zdravo nakon goleme eksplozije«, napisala je na Twitteru njezina indijska kolegica Sushma Swaraj.


Prema prvim podacima u eksploziji je bilo 40 mrtvih, a više od 60 ozlijeđenih.


Nijedna skupina nije za sada preuzela odgovornost za napad, no talibani su krajem travnja objavili početak »proljetne ofenzive«.


Džihadistička skupina, takozvana Islamska država također je ranije preuzela odgovornost za nekoliko krvavih atentata u glavnome gradu.


Šef Pentagona Jim Mattis nedavno je izjavio da očekuje »novu tešku godinu« za afganistansku vojsku i strane vojnike raspoređene u toj zemlji.


Sjedinjene Države koje su u Afganistanu angažirane u najduljem sukobu u svojoj povijesti, rasporedile su 8400 ljudi, a druge zemlje članice NATO-a zajedno su dale oko 5000 vojnika.


Glavna je zadaća strane misije uvježbavati i savjetovati afganistansku vojsku.


Napad u srijedu dogodio se nekoliko dana od početka ramazana, za muslimane svetog mjeseca posta. U nedavno objavljenoj poruci u toj prigodi, voditelj misije Ujedinjenih naroda u Afganistanu, Tadichi Yamamoto, pozvao je »sve strane u sukobu da poštuju svoje vjerske obveze i prekinute sve borbene aktivnosti« u tom razdoblju.