Ahed Tamimi

KONAČNO NA SLOBODI Palestinska tinejdžerica koja je postala simbol otpora protiv Izraelaca puštena iz zatvora

Hina

Reuters

Reuters

Palestinci ovu mladu djevojku smatraju simbolom palestinskog otpora izraelskoj okupaciji, dok je brojni Izraelci doživljavaju kao agitatoricu koja je namjerno provocirala izraelske vojnike



Palestinska tinejdžerica Ahed Tamimi, koja je postala simbol palestinskog otpora nakon što je objavljena snimka na kojoj se vidi kako udara izraelske vojnike, puštena je u nedjelju iz zatvora nakon što je odslužila skoro osam mjeseci kazne, objavili su zatvorski dužnosnici.


Glasnogovornik izraelskih zatvora Assaf Librati priopćio je da su Tamimi (17) i njezina majka Nariman, koja je također bila u zatvoru zbog tog incidenta, puštene i odvedene na Zapadnu obalu.


Palestinci ovu mladu djevojku smatraju simbolom palestinskog otpora izraelskoj okupaciji, dok je brojni Izraelci doživljavaju kao agitatoricu koja je namjerno provocirala izraelske vojnike pred kamerama.




Slučaj mlade Palestinke izazvao je brojne međunarodne kritike na račun Izraela i ponovno u središte pažnje stavio pitanje odnosa prema mladim Palestincima na okupiranim područjima.


U prosincu 2017. velikom se brzinom među Palestincima raširio video na kojem se vidi kako tada 16-ogodišnja Ahed udara izraelske vojnike na prilazu njezinoj kući. Kratko nakon toga je uhićena i u svibnju osuđena na osmomjesečni zatvor.


Zatvorske vlasti pustile su je ranije iz zatvora iz administrativnih razloga, navodi se.


Njezin otac izjavio je prije par dana kako ne može dočekati da njegova supruga i kćer budu oslobođene i da želi da se obitelj »vrati normalnom životu« te je zaustavio tjedne prosvjede protiv okupacije u Nabi Salehu, gdje su česti sukobi s izraelskim vojnicima.


Po njegovim riječima, mlada Palestinka planira krenuti na fakultet i studirati pravo.