Što nas čeka?

Europski parlament ima nove projekcije izbora u Hrvatskoj: Ovo mijenja sve za manje stranke

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Ono što je zanimljivo u ovim projekcijama jest da su Živi zid i Amsterdamska koalicija praktički izjednačeni: jedni imaju 10,6, a drugi 10,5 posto glasova i time siguran jedan mandat



RIJEKA Europski parlament objavio je nove projekcije predstojećih svibanjskih europskih izbora u Hrvatskoj. Projekcije o tome kako bi mogao izgledati novi saziv temelje se na ispitivanjima javnog mnijenja objavljenih do 15. travnja u 28 država članica. 


Ti se podaci zasnivaju na informacijama iz 43 istraživanja, koja su stručne ustanove provele u 21 državi članici, a podaci su ujedno usklađeni s očekivanim sudjelovanjem Velike Britanije na izborima. To znači da Hrvatska ima i dalje 11, a ne 12 eurozastupnika. 


Što kažu projekcije u slučaju Hrvatske?




HDZ i dalje dobiva najviše glasova, i to oko 34 posto, čime osvaja pet zastupnika, koji će pripasti grupaciji Europske pučke stranke. Slijedi SDP s projiciranih 21 posto glasova i 3 zastupnika za europsku političku obitelj Socijalista i demokrata. 


Izjednačeni žuti i zeleni


Ono što je zanimljivo u ovim projekcijama jest da su Živi zid i Amsterdamska koalicija praktički izjednačeni: jedni imaju 10,6, a drugi 10,5 posto glasova i time siguran jedan mandat. Slijedi ih Most sa 7,7 posto glasova i, po svemu sudeći, osiguranim jednim mandatom. 


Planove bi im, eventualno, mogle poremetiti liste koje ih slijede. Iznad praga od pet posto, ali zasad bez zastupnika u Europskom parlamentu, nagurali su se Nezavisni za Hrvatsku, Hrvatski suverenisti te START Dalije Orešković.



Što se očekuje na razini EU?


Europska pučka stranka ostaje najjača grupacija sa 180 zastupnika, no osvajaju znatno manje od dosadašnjih 217. Slijede Socijalisti i demokrati sa 149 zastupnika. I oni doživljavaju pad u odnosu na ranijih 186 zastupnika.


Tko raste?


Treća skupina su liberali sa 76 zastupnika, šest više nego dosad. Konzervativci i reformisti imali bi 66 zastupnika, čak 10 manje nego dosad. Veliki rast zato im krajnja desnica, Europa nacija i sloboda, koja raste sa 37 na projicirana 62 zastupnika.



Zeleni, pak, bilježe blagi rast sa 57 parlamentaraca, ili pet više nego dosad. Rastu i populisti iz Europa slobode i direktne demokracije, i to s 41 na 62 zastupnika. Europska ujedinjena ljevica i Nordijska ljevica imali bi 46 zastupnika, 6 manje nego u ovom sazivu. 


Preostalih 70 mandata nisu raspoređeni u političke klubove na razini Europe.