Apsolutni pobjednici

Debakl oporbe: Vučićevi naprednjaci mogu sami vladati Beogradom

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Lista »Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd« apsolutni je pobjednik nedjeljnih lokalnih izbora u Beogradu i s više od 45 posto osvojenih glasova može samostalno formirati vlast u prijestolnici Srbije sljedeće četiri godine, pokazuju preliminarni rezultati izbornog povjerenstva.


Na osnovu više od 70 posto obrađenih biračkih mjesta lista »Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd« ima 45,60 posto glasova, a izborni prag prošle su još samo tri od ukupno 24 liste iz izborne utrke, priopćilo je izborno povjerenstvo (GIK)


Prema preliminarnoj listi GIK-a, u gradski parlament ulaze Vučićev SNS sa 64 mandata, lista bivšeg gradonačelnika »Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobjeđuju« sa 18,71 posto imat će 26 vijećnika, a nekadašnji vaterpolski reprezentativac i aktualni gradonačelnik Novog Beograda Aleksandar Šapić 8,27 posto glasova i 11 vijećnika.




Iznad izbornog praga je još samo lista Vučićevih koalicijskih partnera na republičkoj razini – »Ivica Dačić – SPS – Dragan Marković Palma – JS« kojima 6,35 posto osvojenih glasova donosi devet mandata.


Vijećnički mandati ostali su nedostupni za 20 izbornih lista među kojima su najbliže izbornom pragu bili pokreti Dosta je bilo i Dveri »Da ovi odu, a da se oni ne vrate« (3,87 posto glasova) i građanska inicijativa »Ne davimo Beograd – Žuta patka – Čiji grad – Naš grad – Ksenija Radovanović« sa 3,37 posto osvojenih glasova.


Debaklu oporbe na beogradskim izborima pridonijela je i Demokratska stranka (DS), koja ni udružena s Novom strankom nije uspjela preći izborni prag, dok radikali (SRS) Vojislava Šešelja s 2,4 posto glasova nisu dosegnuli ni polovicu od pet postotaka neophodnih za sudjelovanje u gradskoj vlasti.


Skupština Grada Beograda ima 110 vijećnika koji biraju gradonačelnika, a tko će sljedeće četiri godine biti na čelu Beograda znat će se za 50-ak dana, najavio je sinoć vođa naprednjaka Aleksandar Vučić, koji je proglasio apsolutnu pobjedu Srpske napredne stranke i na jučerašnjim lokalnim izborima u Boru (60,03 posto), Arnađelovcu (59 posto) i Sevojnu (62,02 posto).


Na 1.185 biračkih mjesta u Beogradu 1.606.693 birača mogla su birati između 24 izborne liste, a izlaznost je, prema podacima Gradskog izbornog povjerenstva, bila je veća od 50 posto.


Konačni službeni rezultati beogradskih izbora bit će poznati večeras do 20 sati.