Žalbeni postupak

Carlos “Šakal” ponovno pred sudom u Parizu: “Revolucija je moje zanimanje”

Hina

Carlos "Šakal" / Foto: REUTERS

Carlos "Šakal" / Foto: REUTERS

»Šakal« je osuđen na doživotni zatvor u ožujku 2017. jer je bacio granatu u velikoj pariškoj robnoj kući pri čemu su dvije osobe poginule a 34 ih je ranjeno



Venezuelac Ilich Ramirez Sanchez, poznatiji kao Carlos »Šakal«, ikona »protuimperijalističkog« terorizma sedamdesetih i osamdesetih godina, ponovno je došao pred prizivni sud u Parizu gdje je u ponedjeljak počeo žalbeni postupak za smrtonosni napad 1974. u glavnom gradu Francuske.


»Šakal« je osuđen na doživotni zatvor u ožujku 2017. jer je bacio granatu u velikoj pariškoj robnoj kući pri čemu su dvije osobe poginule a 34 ih je ranjeno. Nasmiješen, sijede kose, u crnom odijelu, podigao je desnu šaku ušavši u boks za optužene te odaslao poljubac u smjeru novinara. »Ja sam profesionalni revolucionar, revolucija je moje zanimanje«, rekao je on, ističući da ima »venezuelsko i palestinsko državljanstvo a stanuje posvuda«.


To će biti njegovo posljednje suđenje. Sa 68 godina pojavljuje se na dva tjedna pred posebnim prizivnim sudom, sastavljenim isključivo od profesionalnih sudaca, zaduženih za terorističke zločine.




Do napada u Drugstore Publicis došlo je 15. rujna 1974. u pariškoj četvrti Saint-Germain. Optužba tvrdi da je napad smišljen kako bi se olakšalo oslobađanje Japanca uhićena na Orlyju, člana Japanske crvene armije, ogranka Narodne fronte za oslobođenje Palestine čiji je jedan od vođa oružanih ogranaka u Europi postao Carlos.


Granata bačena u Drugstoreu po toj je hipotezi bila način pritiska koji je Carlos odabrao da ubrza oslobađanje japanskog revolucionara.