Brzi sustav uzbunjivanja

Borzan: Zaraza stotinu djece dječjom hranom tvrtke Lactalis pokazat će kako funkcionira RASFF

Hina

Borzan smatra da Europski sustav brzog uzbunjivanja za opasne neprehrambene proizvode, koji treba osigurati brzo širenje informacija između država članica i Europske komisije o opasnim proizvodima koji su povučeni i/ili opozvani s tržišta imaju manjkavu definiciju roka za uzbunjivanje »u što kraćem roku«. Osnovni je problem što je to nedovoljno određeno i problematično u učincima uzbunjivanja i u mogućim tužbama u incidentnim situacijama



Europarlamentarka Biljana Borzan (SDP), članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europske unije, izjavila je u nedjelju u Ogulinu da je zbog neispravnosti dječje hrane tvrtke Lactalis, konkretno zbog zaraženosti triju njihovih proizvoda salmonelom, od salmoneloze u europskim zemljama oboljelo oko stotinu djece, ali bez fatalnih posljedica, te da je to primjer na kojem će se vidjeti kako funkcionira RASFF – brzi sustav uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje.


Dodala je da odgovore Europske komisije na svoja pitanja još čeka.


Borzan smatra da Europski sustav brzog uzbunjivanja za opasne neprehrambene proizvode, koji treba osigurati brzo širenje informacija između država članica i Europske komisije o opasnim proizvodima koji su povučeni i/ili opozvani s tržišta imaju manjkavu definiciju roka za uzbunjivanje »u što kraćem roku«. Osnovni je problem što je to nedovoljno određeno i problematično u učincima uzbunjivanja i u mogućim tužbama u incidentnim situacijama. Sudovi mogu različito ocijeniti je li nešto odrađeno u jako kratkom, kratkom ili nedovoljno kratkom roku, rekla je Borzan.




Istaknula je kako je važno da dobro djeluje i inspekcijski nadzor. U Hrvatskoj je od travnja prošle godine zakonski postrožen rad inspekcija, još traje faza prilagodbe, ali konačni rezultat bit će da se i u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europskoj uniji pooštri uvoz hrane iz trećih zemalja, ali i između zemalja članica EU, kako bi se nastavili dugogodišnji silazni trendovi trovanja hranom.


Da bi na tržištu bila samo sigurna hrana, važan je ovaj sustav brzog uzbunjivanja, istaknula je Borzan koja očekuje odgovor na pitanje je li u konkretnom slučaju s dječjom hranom pravodobno proradio, tim prije jer se zna da je prošlog ljeta zakazao u primjeru plasiranja na tržište jaja s toksičnom supstancom.U posljednjem je slučaju očigledno bilo propusta u unutrašnjoj kontroli kvalitete u samoj tvornici, jer da su se poštivali svi proceduralni propisi, do ovog slučaja ne bi došlo. Ali hrana se prodavala i nakon što je otkriveno da je zaražena salmonelom, te je u nekim zemljama nastala panika, rekla je Borzan koja još čeka odgovor Europske komisije o razmjerima problema, što je tražila prioritetno. Europarlamentarku Borzan zanima, rekla je, u koje se sve zemlje taj proizvod izvozio, te je li ovaj put sustav brzog uzbunjivanja odradio kako treba, jer se ljetos dogodilo da za povlačenja jaja s toksičnom supstancom nije bilo informacije u svim zemljama članicama u roku od dan ili najviše dva, rekla je.Na kraju je Borzan, koja je po zvanju liječnica, pojasnila da je problem s ovom dječjom hranom u tome što se ona ne obrađuje termički na temperaturama dostatnim da se eventualna salmonela uništi kod pripremanja obroka. Salmonelozu prati povišena temperatura i probavni problemi, da se dobro liječiti, ali je u trgovini hranom najvažnija sigurnost, preventiva, kontrola i prema potrebi žurno povlačenje iz prodaje. Prema informacijama kojima ona trenutno raspolaže, nijedan od tri povučena proizvoda nije se prodavao u Hrvatskoj.Direktor Lactalisa Emmanuel Besnier u nedjelju je izvijestio da je iz 83 zemlje povučeno više od 12 milijuna kutija mlijeka u prahu za dojenčad nakon što je u tvornici otkrivena salmonela. Proizvodi se u svijetu prodaju kao brandovi Milumel, Picot i Celi, a obuhvaćaju zemlje u koje se izvoze, od Velike Britanije preko Kine do Pakistana i Sudana.