Općina Jelenje

Zvona, bubnjevi, kareti… odjekivat će jelenjskim krajem od 14. siječnja

Sanja Gašpert

Službeni početak maškaranih događanja označit će »obahajanje« Grobničkih dondolaša, a Grobnička balinjerada 27. siječnja doživjet će 14. izdanje

JELENJE Tijekom ovogodišnjeg mesopusta plesat će se i u Dražicama. Naime, povodom maškara, Općina Jelenje je uz pomoć udruga i lokalnih ugostitelja pripremila bogat program za sve ljubitelje petog godišnjeg doba. Za feštu u Domu kulture u Dražicama, gdje će se subotom od 21 sat, uz besplatan ulaz, počevši od 20. siječnja pa do 10. veljače održavati maškarane zabave, bit će zaduženi Šteki Unique Show i Mastersi, a ugostitelji će pripremiti prigodnu ponudu pića uz pristupačne cijene.Službeni početak maškaranih događanja na jelenjskom području je u nedjelju, 14. siječnja, kada kreće »obahajanje« Grobničkih dondolaša. Dondolaši svojom zvonjavom u tjeranje zime kreću u 10 sati iz Podkilavca, u Dražicama ih se očekuje u 10.30 sati, a u Jelenju u 19 sati.

Predviđena ruta »obahajanja« ove godine je Podkilavac – Dražice – Podhum – Soboli – Zastenice – Grad Grobnik – Lukeži – Jelenje. Jelenske maškare mještanima će na Antonju, 17. siječnja u 18 sati u Jelenju, na Ravni, predstaviti krivca za sve probleme iz protekle godine, čime će i službeno početi vladavina maškara u općini Jelenje. Ključ Općine maškarama će predati načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.


Tradicionalna poslastica i centralno događanje za sve zaljubljenike u maske i brzinu predstavlja Grobnička balinjerada, koja će ove godine dočekati svoje 14. izdanje. I ove godine očekuju se originalni »kareti« i alegorijska kola, koji će svoju maštovitost i brzinu pokazati u subotu, 27. siječnja, od 14 sati. Ples i zabava pod maskama za djecu najavljen je 4. veljače u 17 sati u Domu kulture Dražice. Tradicionalno, Maškare Zoretići će u subotu, 10. veljače obilaziti kuće u mjestima Kukuljani i Zoretići, a navečer, od 20 sati se očekuje fešta u čitaonici u Zoretićima. U posjetu im, po starinskom običaju, pješke dolaze maškare iz Studene. Muziku uživo krasit će zvuci harmonike i bubnja.


Dan kasnije, 11. veljače, Maškare Zoretići obilazit će kuće u mjestima Trnovica, Milaši, Brnelići, a 12. veljače obilazit će kuće po Grobnišćini, dok se oba dana u večernjim satima očekuju »tanci« u čitaonici Zoretići. U utorak, 13. veljače u 19 sati najavljeno je paljenje pusta u Podkilavcu, a u 20 sati fešta u čitaonici Zoretići po starinski i izvlačenje tombole. Na pusnu srijedu, 14. veljače, krivcu za sve grijehe u protekloj godini najprije će se suditi u Jelenju na Ravni, od 18 sati, a izvlačit će se tombola od strane Udruge Jelenske Maškare, dok će u mjestu Zoretići pustić dočekati svoju presudu u 20 sati.