Uskoro uklanjanje

‘Zbrinjavanje opasnog karbida kod Križišća platit će počinitelj’. Problem je što je još – nepoznat

Marinko Glavan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Za sad još nepoznata osoba je, podsjećamo, na prometnicu u neposrednoj blizini Križišća, niti kilometar od naselja i osnovne škole, odbacila najmanje pedeset bačvi s karbitom. Osim što je ovaj opasni otpad odbačen u blizini naselja, riječ je i o vodozaštitnoj zoni



KRALJEVICA – Opasni otpad, kalcijev karbid koji je zasad nepoznati počinitelj odbacio na županijskoj prometnici između Križišća i Plasa bit će uklonjen i zbrinut u narednih nekoliko dana, potvrdio nam je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima inspekcije zaštite okoliša u Kraljevici. Na sastanku se rasporavljalo o načinu zbrinjavanja opasnog otpada, a Grad Kraljevica već je prije toga kontaktirao nekoliko tvrtki s riječkog područja specijaliziranih za zbrinjavanje opasnog otpada.


– Tijekom utorka očekujemo ponude tih tvrtki za zbrinjavanje opasnog otpada u Križišću, nakon čega ćemo u najkraćem roku pristupiti uklanjanju i zbrinjavanju. Do tada, apeliram na sve građane da izbjegavaju navedenu prometnicu, odnosno da se ne približavaju odbačenom otpadu, zbog moguće opasnosti od požara i eksplozije, rekao je Čandrlić.


Na pitanje o tome tko će snositi troškove uklanjanja opasnog otpada iz Križišća, Čandrlić odgovara kako će Grad Kraljevica, vjerojatno zajedno sa Županijskom upravom za ceste, platiti zbrinjavanje, ali i da će tražiti povrat sredstava od počinitelja.




– Želim jasno kazati da ćemo od počinitelja ovog nedjela, kada bude otkriven, a vjerujem da će ga Policijska uprava pronaći, tražiti da snosi sve troškove zbrinjavanja. Time želimo poslati i jasnu poruku svima koji neovlašteno i neodgovorno na ovaj način ugrožavaju okoliš i zdravlje ljudi da će osim kaznene, snositi i materijalnu odgovornost za svoja nedjela, rekao je Čandrlić.


Jučer smo poslali upit i Policijskoj upravi Primorsko-goranskoj, je li počinitelj pronađen, no dobili smo odgovor kako je istraga još uvijek u tijeku.


Za sad još nepoznata osoba je, podsjećamo, na prometnicu u neposrednoj blizini Križišća, niti kilometar od naselja i osnovne škole, odbacila najmanje pedeset bačvi s karbitom. Osim što je ovaj opasni otpad odbačen u blizini naselja, riječ je i o vodozaštitnoj zoni.