Val neugodnog mirisa

Zašto na Korzu smrdi? Pa, jer je kanalizacija ponegdje spojena na odvod oborinskih voda

Ljiljana Hlača

Foto Facebook

Foto Facebook

Ovaj tip odvodnje interna je stvar zgrade i nema tih institucija koje mogu suvlasnike natjerati da to promijene, jer takav zahvat ne bi bio jeftin. A i pitanje je kako bi građevine izgrađene početkom prošlog stoljeća »izdržale« takav projekt



RIJEKA – Znate li da u centru grada neke zgrade imaju kanalizaciju spojenu na odvod za oborinske vode ili »gurle«? E da. To je tako – zato nije ništa neobično ako šećući Korzom ponekad osjetimo val fonje.


– U Rijeci, na samom Korzu, u zemlji Andrije Štampara elegantno kroz fasadu spojite WC na odvod za oborinske vode. Malo smrdi pored trgovine Swarovski i pored Fiorella jer nema kiše. Ali to su mirisi srednjeg vijeka. Fekalije na ulici – stoji tako u jednoj objavi na društvenoj mreži, a konkretizira lokaciju na riječkoj šetnici, gdje je odvodnja uređena na ovaj način.


– Ne vide ovo ni komunalni redari, ni zaposlenici grada, ni konzervatori, a ni sanitarni inspektori, jer bit će da nose sunčane naočale – kritički se na kraju zaključuje u objavi jednog Riječanina.




Ovo zapažanje izazvalo je lavinu čuđenja onih koji su objavu pročitali, iako mora se reći da to nije ništa novo: već je naš list pisao o tome, i da – Rijeka nije tu izolirani slučaj. Stare zgrade na obali znaju imati ovakav sustav odvodnje, nekad se to jednostavno tako radilo, a najgora je stvar da se tu ne može ništa – sve dok ne curi. Da suvlasnici nešto češće ispiru svoje zahode, neugodnih mirisa bi bilo manje. No, voda košta.


Ovaj tip odvodnje interna je stvar zgrade i nema tih institucija koje mogu suvlasnike natjerati da uđu u takav zahvat koji ne bi bio jeftin. A pitanje je kako bi građevine izgrađene početkom prošlog stoljeća »izdržale« takav projekt.



Upitali smo u KD-u Vodovod i kanalizacija koliko je takvih objekata u Rijeci, a oni u službenom dopisu ističu da ne posjeduju takav podatak.


No, otkrili su nam da u slučaju da iz takvog sustava počne curiti, treba obavijestiti komunalno redarstvo ili upravu za sanitarnu inspekciju. No, ponekad ni to nije dovoljno za brzo djelovanje, a ukazuju to problemi na Škurinjama gdje svako toliko pukne cijev od odvodnje i fekalije cure po javnim površinama (parkiralištu) – i to onda tako traje mjesecima. LJ. HLAČA


Smrad kanalizacije na Brajdi i Potoku


Neizdrživ smrad se osjeća i na križanju Ulice Viktora Cara Emina s Ulicom 1. maja, te na početku Ulice Fiorella la Guardije (područje Brajde i Potoka). To je ljetna standardna priča i već smo pisali o tome.


Riječ je o području s cijevima malih profila koje osim sanitarne vode prikupljaju i oborinsku. Kako nema oborina, stvaraju se talozi, to jest protočnost je slaba – a sve je to izaziva smrad. Rješenje je jedino u ispiranju cijevi.