OmoReader

Zaklada Sveučilišta nagradila riječku aplikaciju za pomoć osobama s disleksijom

Ingrid Šestan Kučić

Aplikaciju OmoReader prepoznale su i nagradile i druge renomirane institucije

Aplikaciju OmoReader prepoznale su i nagradile i druge renomirane institucije

Primjena aplikacije utječe na bolju integraciju i funkcioniranje osoba s disleksijom u vještinama čitanja. Aplikacija OmoReader trenutačno ima više od 6 tisuća korisnika i nastavlja se razvijati



RIJEKA – Zaklada Sveučilišta u Rijeci donijela je odluku o dodjeli Nagrade za transfer znanja, a nagrađuje se primjer dobre prakse uspješnog transfera znanja pod nazivom »Informatička potpora osobama s disleksijom za efikasnije čitanje uz pomoć slogovne metode (SyllAssist)«, kategorija Poslovna suradnja.


Nagrada se dodjeljuje timu u sastavu: izv. prof. dr. Ana Meštrović s Odjela za informatiku, izv. prof. dr. Mihaela Matešić s Filozofskog fakulteta te prof. dr. Sanda Martinčić-Ipšić s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci, dok će se posebno priznanje u kategoriji razvoj tehnoloških rješenja dodijeliti projektu »Nectin Therapeutics – razvoj novih pristupa za borbu protiv tumora korištenjem imunoterapije« voditelja prof. dr. Stipana Jonjića.


Nagrada za transfer znanja dodjeljuje se u suradnji s tvrtkom partnerom Alarm automatika d.o.o. u sklopu programa Riječka ideja, smjer Poticaj, s ciljem prepoznavanja i nagrađivanja primjera dobre prakse, odnosno uspješnih transfera znanja sa Sveučilišta u Rijeci u gospodarsku i širu zajednicu.




Pobjednička prijava »Informatička potpora osobama s disleksijom za efikasnije čitanje uz pomoć slogovne metode (SyllAssist)« u središtu ima proces izrade mobilne aplikacije OmoReader za čitanje za populaciju osoba s disleksijom, koja se u Hrvatskoj procjenjuje na 12 posto.


Prijava je realizirana u suradnji s OmoLab komunikacije d.o.o. i Locastic d.o.o., a aplikaciju OmoReader prepoznale su i nagradile i druge renomirane institucije. Tako je lani nagrađena nagradom švedske zaklade Reach for Change i programa Act Grupe, a ove godine nagradom za najbolji društveno odgovorni projekt konferencije Digital Takeover te je ušla u finalnih sedam The Europas Awards u kategoriji Hottest Tech for Good Startup i finalnih deset Emerging Europe Awards u kategoriji Social Impact – Startup of the Year.


Primjena aplikacije utječe na bolju integraciju i funkcioniranje osoba s disleksijom u aktivnostima koje podrazumijevaju vještine čitanja. Aplikacija OmoReader trenutačno ima više od 6 tisuća korisnika i nastavlja se razvijati, a polazište transfera znanja za koji su nagrađene riječke znanstvenice bile su teorijske spoznaje članica tima koje su nastale kao rezultati znanstvenoga rada omogućenoga sredstvima Sveučilišta u Rijeci putem dodjele dviju sveučilišnih potpora za znanost u polju lingvistike i računalne analize prirodnoga jezika.


Njihova su znanja transferirana pružanjem ekspertize razvoju aplikacije OmoReader u dijelu razvoja algoritma za rastavljanje na slogove. Učitane tekstove aplikacija prikazuje kao pisane odabranim, prilagođenim fontom, nakon čega korisnik na raspolaganju ima funkciju rastavljanja na slogove.


U prikazu teksta na zaslonu primjenom rastavljanja riječi na slogove pomaže se ispravnom čitanju te se pridonosi poboljšanom ritmu čitanja, pogotovo kod višesložnih riječi. Konačan učinak je da korisnik, odnosno osoba s disleksijom, čita brže i pritom se manje umara. Dodatni rezultati nastali u procesu ovoga transfera znanja vezani su uz pojedina lingvistička otkrića relevantna za rano poučavanje hrvatskog jezika i poučavanje hrvatskog jezika kao drugog i stranog jezika.