Blagdan

Za Dan sv. Vida bogat svjetovni i duhovni program za sve uzraste

Mirjana Grce

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

U program su uključeni mnogi Riječani, od djece do umirovljenika,  te brojne institucije, a dani će biti ispunjeni kulturnim, glazbenim, sportskim, gastronomskim, ali i duhovnim sadržajima



RIJEKA  Riječane i one koji u Rijeku budu dolazili o blagdanu sv. Vida, nebeskog zaštitnika grada Rijeke, Riječke nadbiskupije i katedrale, očekuje bogat duhovni, kulturni, zabavni i sportski program – tradicionalni Dani sv. Vida. Program tih dana riječkog zajedništva održavat će se od 12. lipnja do blagdana sv. Vida, 15. lipnja, odnosno do 17. lipnja, najavili su na jučerašnjoj pressici u katedrali Sv. Vida Doris Šajn, voditeljica kabineta riječkog gradonačelnika i mons. Matija Matičić, rektor katedrale sv. Vida. Blagdan sv. Vida je i Dan Grada Rijeke, pa stoga Dane sv. Vida tradicionalno zajednički organiziraju Riječka nadbiskupija i Grad Rijeka.


Mons. Matičić je podsjetio da je kamen temeljac riječke katedrale postavljen 15. lipnja 1638. godine i rekao da je zato ovogodišnja proslava sv. Vida u znaku 380. obljetnice polaganja kamena temeljca.


Uoči blagdana u prvostolnici će se od 12. do 14. lipnja u večernjim satima održavati duhovna priprema s misama koje predvodi mons. dr. Mato Zovkić, profesor biblijske teologije. Otvorenje Dana sv. Vida će ispred katedrale biti 12. lipnja u 18 sati, a potom će misu u povodu 15. obljetnice pohoda pape Ivana Pavla II. Rijeci predvoditi riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Nakon mise će biti predstavljena trilogija nedjeljnih i blagdanskih propovijedi mons. Matičića »Dok nam je putem otkrivao Pisma«. I ostali dani trodnevnice će biti ispunjeni duhovnim sadržajima.




Na blagdan sv. Vida svečanu misu u 11 sati će u katedrali predvoditi nadbiskup Devčić i tom prilikom zaslužnim vjernicima laicima uručiti medalje sv. Vida, a središnje euharistijsko slavlje, kojemu će u 18 sati prethoditi procesija od katedrale do Trga Riječke rezolucije, na tom će trgu predvoditi vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić. Misu na talijanskom jeziku u 9,30 predvodit će dr. o. Christopher Zielinski, OSB Oliv.


Najavljujući bogat svjetovni program Dana sv. Vida, Šajn je rekla da su u njega uključeni mnogi Riječani, od djece do umirovljenika, kao i brojne institucije, da u njemu ima kulturnih, glazbenih, sportskih, gastronomskih događanja koja će se odvijati na različitim lokacijama, a detaljni program, i duhovni i svjetovni, objavljuju portal Grada Rijeke te portal Riječke nadbiskupije. Novinar i izdavač Silvije Tomašević najavio je predstavljanje knjige Gjona Antonija, riječkog majstora izrade morčića, naslovljene »Tajanstveni morčići« što će se održati 12. lipnja u 12 sati u Gradskoj vijećnici.


 U čast sv. Vidu svečani koncert odabranih duhovnih djela će u katedrali održati Schola Cantorum Rijeka, 13. lipnja u 20 sati, najavila je Ingrid Haller, prof. zborovođa toga cijenjenog zbora. Vidfest, festival duhovne glazbe održat će se 14. lipnja u Trsatskom Marijinom perivoju, a dobrovoljni prilozi koji se prikupe na festivalu bit će namijenjeni riječkom Hospiciju »Marija K. Kozulić«.