Više je manje

Većini građana Primorsko-goranske županije subvencija za stambeni kredit manja nego lani. Evo tko će najbolje proći

P. N.

Foto sergej DRECHSLER

Foto sergej DRECHSLER

Vlada je s četiri na pet godina produžila vrijeme u kojem će subvencionirati kredit, ali je svoj udio u mjesečnoj otplati s 50 posto smanjila čak i do 30 posto, ovisno u kojoj se skupini nalazi grad ili općina u kojoj netko kupuje stan. Većina u Primorsko goranskoj županiji svrstana je među razvijene, dok će u Vrbovskom, Brod Moravicama, Mrkoplju i Skradu profitirati za pet posto



ZAGREB Većina građana iz Primorsko-goranske županije koji u ovoj godini podnesu zahtjev državi za subvencioniranje kredita za kupnju stana i kuće ili gradnju kuće moraju računati na to da će subvencije koje će dobiti od države biti manje od onih na koje su odobrene građanima koji su taj zahtjev podnijeli prošle godine. Vlada je s četiri na pet godina produžila vrijeme u kojem će subvencionirati kredit odnosno plaćati dio anuiteta, ali je svoj udio u mjesečnoj otplati s 50 posto smanjila čak i do 30 posto ovisno u kojoj se skupini nalazi grad ili općina u kojoj netko kupuje stan. Tako su dulje sudjelovanje države u otplati i smanjeni udio mjesečnog doprinosa države stvorili kombinaciju koja znači da će svi građani koji kupuju stan ili kuću u jedinicama koje se nalaze u petoj, šestoj, sedmoj ili osmoj skupini u konačnici dobiti manju subvenciju nego što bi je dobili da su im sredstva za kupnju stana u istom mjestu odobrena prošle godine.


(Pre)razvijeni


Konkretno, to znači da će u PGŽ-u tek građani koji kupuju stanove ili kuće u gradu Vrbovskom i općinama Brod Moravice, Mrkopalj i Skrad dobiti subvencije koje će u konačnici biti veće od onih na koje su dosad pravo imali njihovi sugrađani i to za pet posto. Te se lokalne jedinice nalaze u četvrtoj skupini za koju će država pokrivati 42 posto mjesečne otplate umjesto dosadašnjih 50 posto, ali budući da će sudjelovanje države trajati pet, a ne četiri godine, u konačnici će građani koji tamo kupe stan ili kuću moći računati na doprinos države koji je pet posto veći od dosadašnjeg.



OSMA SKUPINA




država plaća 30 posto rate pet godina, ukupan iznos subvencije manji 25 posto


Gradovi: Bakar, Cres, Crikvenica, Kastav, Krk, Mali Lošinj, Opatija, Rijeka


Općine: Baška, Dobrinj, Kostrena, Malinska, Matulji,Omišalj, Punat, Viškovo, Vrbnik


SEDMA SKUPINA


država plaća 33 posto rate pet godina, ukupna subvencija manja za 17,5 posto


Gradovi: Kraljevica, Novi Vinodolski, Rab,


Općine: Čavle, Jelenje, Lopar, Lovran, Mošćenička Draga


ŠESTA SKUPINA


država plaća 33 posto rate pet godina, ukupna subvencija manja za deset posto


Grad: Delnice


Općine: Fužine, Klana i Vinodolska Općina


PETA SKUPINA


država plaća 39 posto rate pet godina, ukupna subvencija manja 3,5 posto


Grad: Čabar


Općine: Lokve i Ravna Gora


ČETVRTA SKUPINA


država plaća 42 posto rate pet godina, ukupna subvencija pet posto veća


Grad: Vrbovsko


Općine: Brod Moravice, Mrkopalj, Skrad



U ostalih 13 gradova i 19 općina Primorsko-goranske županije država će smanjiti svoju pomoć, jer se svi oni nalaze u skupinama razvijenosti od pete do osme za koje je ukupna subvencija manja nego je dosad bila.


Najviše u »osmoj«


U osmoj skupini u kojoj će država ubuduće plaćati 30 posto rate prvih pet godina otplate nalazi se najviše lokalnih jedinica iz PGŽ-a, čak osam gradova i devet općina i subvencije koje će oni dobiti od države čak su 25 posto manje od dosadašnjih. U sedmoj su skupini tri grada i pet općina i njima će država pet godina plaćati 33 posto rate, što znači da će njihova ukupna subvencija biti 17,5 manja nego da su zahtjev podnijeli prošle godine. Građanima koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u jedinici koja je u šestoj skupini država će 60 mjeseci plaćati 36 posto rate i njihova će ukupna subvencija biti deset posto manja od dosadašnje. Manju će ukupnu subvenciju i to za 3,5 posto dobiti i oni u petoj skupini gdje će država pet godina plaćati 39 posto rate.


Tek u četvrtoj skupini, gdje država plaća 42 posto rate pet godina kupci stana ili kuće bit će u dobitku u odnosu na one dosad jer im ukupna subvencija raste pet posto. U trećoj skupini ukupna subvencija nakon pet godina veća je za 12,5 posto od sadašnje, u drugoj za 20 posto, a u prvoj za 25 posto.


Ušteda


U Vladi to objašnjavaju željom da se više pomogne građanima u najnerazvijenijim krajevima gdje subvencije rastu, ali bi na kraju država zapravo mogla uštedjeti i nešto novca zahvaljujući promjeni pravila. Naime, u četiri skupine u kojima se ukupni iznos subvencije, zbog toga što država godinu dana dulje sudjeluje no otplati kredita, u prošle je godine odobreno tek 7,62 posto od ukupno 2.325 subvencija koliko ih je bilo u cijeloj Hrvatskoj. Najveći dio bio je u prvoj skupini, čak 66,28 posto, pa će smanjenje udjela kojeg država plaća u otplati prvih pet godina značiti i manje troškove za državu, iako Vlada stalno naglašava da će trošiti sve više novca na demografske mjere.